Két helyszínen is megújultak a vasúti létesítmények

2024.07.10. 16:46

Új környezetben várják a vasúttal közlekedőket a dél-balatoni állomások

Balatonszéplak-felsőn és Balatonfenyvesen immár modern környezetben fogadják a vasúttal érkezőket a nemrég befejezett fejlesztéseknek köszönhetően.

Hajdú Marianna

A felújított Balatonszéplak-felső vasútállomás modern épülete

Forrás: Hajdú Marianna/Somogyi Hírlap

Balatonszéplak-felsőn és Balatonfenyvesen immár modern környezetben fogadják a vasúttal érkezőket a nemrég befejezett fejlesztéseknek köszönhetően. A dél-balatoni vasútállomások rekonstrukciója elnevezésű projekt keretében Balatonszéplak-felsőn új vasúti megállóhelyi épület létesült, míg Balatonfenyvesen a vasútállomás épületét építették át teljeskörűen.

A projektzáró esemény szerdán délelőtt zajlott Balatonszéplakon, amelyen Móring József, Somogy vármegye 3. számú választókerület országgyűlési képviselője, Witzmann Mihály, Somogy vármegye 4. számú választókerület országgyűlési képviselője, Bogdán Béla, az Építési és Közlekedési Minisztérium Közúti Műszaki Ellenőrzési Főosztály vezetője és Szilágyi Tibor, a MÁV Start Zrt. fejlesztési és beruházási főigazgatója is részt vettek.

Modern szolgáltatások az utasoknak

Móring József köszöntő beszédében kiemelte, hogy a vasútvonal korábbi felújítása után nem ért véget a munka, és a szakemberek figyelmet fordítottak arra, hogy az állomások és a megállóhelyek is megújuljanak. Ezáltal a szolgáltatás teljesebbé válik, és remélik, hogy a színvonal emelkedése miatt többen választják majd a vasutat a fővárosból a Balaton megközelítésére.

A dél-balatoni vasútvonal történelmi jelentőséggel bír a Balaton déli partján, mondta Witzmann Mihály ünnepi beszédében és hangsúlyozta, hogy az 1800-as évek végén megindult dél-balatoni fürdőélet éppen a vasútvonal kiépítésének köszönhetően vált lehetővé. A vonal modernizációja során ez a vasútvonal a második legforgalmasabb Magyarországon, közel 1,6 millió utassal évente.

Korszerűsített állomások

A dél-balatoni vasútállomások rekonstrukciója során Balatonszéplak-felső és Balatonfenyves is teljeskörű felújításon esett át. Az új épületek modern szolgáltatásokat nyújtanak az utazóknak, beleértve a korszerű utastájékoztatási rendszereket, a napelemes energiatermelést és a hőszivattyús fűtési-hűtési rendszereket. Az akadálymentesített parkolók és a kerékpártárolók kialakítása is az utasok kényelmét szolgálja. A beruházások európai uniós és hazai forrásból valósultak meg, hozzájárulva a régió turisztikai és közlekedési fejlődéséhez.

Bogdán Béla főosztályvezetőtől megtudtuk, hogy Balatonszéplak-felsőn és Balatonfenyvesen is korszerűsítették az épületeket. Szilágyi Tibor főigazgató ünnepi beszédében kiemelte, hogy a felújított épületek nemcsak a vasúthoz, hanem a településekhez is új kaput nyitnak. A modern infrastruktúra hozzájárul ahhoz, hogy a vasút ne elvágja, hanem összekösse a településeket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában