2024.08.08. 17:34
Kalásztól a kenyérig: búzát is őröltek a Gyakorló óvodásai
Kalásszal a kezében futkározott az egyik kiscsoportos csütörtök délelőtt a Gyakorló óvodában.
– Ez búza, amelyből liszt, kenyér készül, a szárából meg a lovaknak lesz ételük – mondta Egyed Hanna. Az óvodás azt is elmondta, hogy járt egyszer egy malomban, ahol látta hogyan őrlik meg a növényt.
Máj Péter bandagazda paraszti viseletben a Kalásztól a kenyérig című interaktív programjában mutatta be a gyerekeknek, hogy a kézzel learatott gabonából cséplés, szelelőrostos tisztítás, majd kőmalommal őrlés után liszt, majd kenyér készül.
– Az lenen jó, ha anyatejjel szívnák magukba ezt a tevékenységet, de most a visszatanítás módszerével próbálkozunk, mikor megálltam a nagycsoportos Hanna már úgy fogadott, hogy sorolta az aratáshoz szükséges eszközöket – mesélte Máj Péter.
Schweigert Andrea volt az ötletgazda, hogy bemutassák a gyerekeknek a búza betakarítását.
– Egy továbbképzésen voltunk és láttam ott egy képet, Amerikában a kenyérpiritóba vetettek búzát és a chipes zacskóba krumplit, mert sokan nem tudják, hogy ezek miből vannak, akkor fogalmazódott meg bennem, idáig nem juthatunk el – emelte ki az óvodapedagógus. Hozzátette: tavasszal vetettek búzát és nyomon követték a növény fejlődését.
– A kenyér nem a polcon terem, ahogy a zöldség sem. 2020 óta van kertünk, sőt még baromfik, nyulak is vannak az élményportánkon – mondta Nagyné Zsilovics Tímea, MATE Kaposvári Campus Gyakorló Óvodájának vezetője. Hozzátette: érik a paradicsom, amelyet a gyerekek maguknak leszednek és el is fogyasztanak.