Csokiőrület

2024.12.13. 15:02

Dubai csoki őrület: a Balatonnál is elkapkodták a készletet

A Dubai csoki ahogy megjelent, már el is kapkodták az üzletek polcairól. A déli Balaton-parton egyelőre nem kapni a multiknál. A cukrász szakembereket is ledöbbentette a hatalmas érdeklődés. De mint elmondták, egész Európára jellemző a Dubai csoki őrület.

Fotó: Huszár Márk

– Persze nincs Dubai csoki – mérgelődött két idős hölgy a siófoki Lidlben a hátam mögött. Ők is a idei karácsonyi szezon slágertermékét keresték péntek délelőtt, de nem találták. Úgy tűnik, hogy nincs az a mennyiség, amit el ne tudnának adni ebből az édességből. No de sebaj! Vasárnap megrohamozzuk az Aldit. Ez a multi ugyanis december 15-re hirdette meg az akciót. Ekkortól lehet majd kapni a 30 és 90 grammos csomagolású csokikat. Elképzelhető, hogy már a nyitáskor megrohanják az üzleteket az emberek. Mint megírtuk, a Kaposváron nyolc perc alatt kapkodták el a különleges édességet.

A Dubai csoki nem varázslat, elkészítheted otthon is akár
A Dubai csoki nem varázslat, elkészítheted otthon is akár
Fotó: Huszár Márk

A sonline.hu arról is beszámolt, hogy az országos tendenciát követve a Balaton-parti cukrászdák is elkezdték árusítani a Dubai csokis finomságokat. Balatonlellén szaloncukrot és süteményt is árulnak, és rekord idő értékesítették szinte a teljes készletet, ezért pótrendelést kellet leadni.

Nem csak a magyarok, egész Európa megőrül a Dubai csokiért

– Nem csak a magyarokat őrjítette meg a Dubai csoki. Németországban is 3-4 órát állnak sorban érte. Egész Európán végigsöpört a Dubai csoki hullám – mondta a sonline.hu-nak Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. – Nagyon sokféle cukrászati termékben megtalálható ez az ízvilág. A táblás csokin kívül, tortákat, monodesszerteket és bejglit is kreálnak. Nem tudnak annyit készíteni belőle a kollégák, hogy elég legyen. Azok is elkezdtek táblás csokoládét gyártani, akik eddig nem foglalkoztak vele, ami szakmai fejlődést jelent – mutatott rá az elnök. 

Minden pénzt megér a vevőknek

Erdélyi Balázs azt is elmondta, vegyes érzéseket táplál a jelenség iránt. Szerinte furcsa, hogy influenszer vonalon ekkora sikert lehessen elérni. (Elsőként az Instagramon és a TikTokon indult hódító útjára a közel-keleti édesség, melynek hatására a fiatalok kezdtek először érdeklődni iránta.)

– Az emberek sokallják, hogy a cukrászdákban 1500 forintba kerül egy szelet hasonló méretű, de hagyományos ízesítésű torta, de háromezret simán kifizetnek egy tábla Dubai csokiért – fogalmazott a Magyar Cukrász Ipartestület szakmai elnöke. Ugyanakkor tényleg menő, hogy a minőségi alapanyagokból készülő Dubai csokinak klassz az ízvilága: van benne roppanós réteg, pisztácia, és tejcsoki. Az alapanyagokat könnyű beszerezni, egyedül a kadayif tészta jelent exrta hozzávalót.

@sonline_hu Ezért drága a dubaji csoki. #foryou #balaton #choco #dubai #pistacia ♬ eredeti hang – SonlineTok - SonlineTok

Akár otthon is elkészíthetjük a Dubai csokit

A házi persze jóval olcsóbb, az alábbi verzió körülbelül 7500 forintos kilogramm áron állt össze, míg a bolti kilónként akár 24 ezer forintba is kerülhet.
Mi is kell ehhez a furcsa édességhez? Szilikonos csokitáblaforma, pár ezer forint, cukrászkellékboltban, online is kapható.

Pisztáciavaj vagy -krém, tehát krémesre darált pisztácia, ami egy erősebb robotgéppel is elkészíthető, vagy készen kapható.
Úgynevezett kadayif tészta, ami készen kapható török boltokban. Szemre cérnametélt, de nincs benne tojás, tartalmaz viszont a liszt mellett keményítőt is. Rétestésztához is hasonlítják, de az csak liszt és víz, százszázalékos helyettes nincs.
Tej- vagy étcsokoládé, sima, minél jobb minőségű.
Ha minden megvan, a recept már tényleg egyszerű. Érdemes lemérni a szilikonformánk űrtartalmát, az enyém 250–250 grammos volt. Ilyenhez számolom a receptet, mindenki igazítsa a saját formájához.

  • Dubaji csokoládé
    Alapanyagok (2 db 250 grammos űrtartalmú formához):
    300 gramm étcsokoládé,
    150 gramm pisztáciavaj,
    50 gramm tahini (szezámmagkrém),
    egy nagy csipet só,
    80–100 gramm tészta (kész kadayif vagy rétestésztából házi, lásd lejjebb).

Ha nem sikerült kész kadayif tésztát szerezni, muszáj valami pótmegoldást találni, ami persze nem lesz autentikus, de szükség törvényt bont. Van, aki keveri, és csíkokat nyom belőle serpenyőbe, más cérnametélttel operál, ami szemre hasonlóbb, de állagra más. Én azt a megoldást választottam, hogy egy kész réteslapgöngyöleget hajszálvékony csíkokra vágtam, meglocsoltam százgrammonként kb. 50 gramm vajjal, majd 160 fokos, légkeverős sütőben kb. 10 percig pirítottam, míg aranyszínű nem lett, közben kétszer átkeverte. Megolvasztom a csokoládé felét, a formákba öntöm, és addig döntögetem bennük a folyékony csokit, míg mindenütt be nem vonja belülről a formákat. Fontos, hogy körben eljusson mindenhová a csoki. A formát a hűtőbe teszem. Egy kistányérban simára keverem a pisztáciakrémet, a tahinit és a sót, belekeverem a ropogós tésztából kb. 80–100 grammot. Aki szilárdabb töltelékre vágyik, többet, aki folyósabbra, azt kevesebbet tegyen bele. Ha a csoki megmerevedett, egyenletesen belenyomkodom a formába a tölteléket, amennyire lehet, lesimítom a tetejét. Megolvasztom a maradék csokit, csíkokban, egyenletesen a töltelékre locsolom, elsimítom. Fontos, hogy lezáródjon a töltelék, mindenütt takarja el a csoki, ha kell még hozzá csokoládé, akkor érdemes további adagot olvasztani, de ne lógjon ki. Visszateszem a hűtőbe, és hagyom megdermedni.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában