2025.02.08. 20:57
Már meg is vannak a fonyódi kolbásztöltő verseny eredményei
Nagy sikerrel zajlott a szombaton meghirdetett hagyományos kolbásztöltő verseny. 24 csapat nevezett a 15. alkalommal megrendezett Fonyódi Kolbászfesztivál eseményére. A hét fős zsűri 9 csapatot díjazott, és kihirdették a sütikészítő verseny győzteseit is.

Megkezdődött a 15. Fonyódi Kolbászfesztivál.
Fotó: Németh Levente
A téli Balaton egyik legnagyobb gasztroeseményét, a Fonyódi Kolbászfesztivált február 7. és 9. között rendezik a Zákányi Kálmán Sportcsarnokban. A szombati hagyományos kolbásztöltő versenyre még a határon túlról, a szlovákiai Érsekújvárról is benevezett egy társaság.

Fotó: Kovács Péter
A kolbásztöltő verseny díjazottjai
- Aranyérmes kolbászt töltött Tótkomlós, Érsekújvár és a Dányi Jóbarátok.
- Ezüstérmes kolbászt töltött a Balatoni Szél/Ludas Matyik szövetsége, Kopasz és Bandája és a Kanizsai Ultras.
- Bronzérmes kolbászt töltött a Csabai Kolbászklub Egyesület, Balatonőszöd és a Polgárőr Kolbászkör.
A sütikészítő verseny győztesei:
A házi sütemény kategória aranyérmese a Dányi Jóbarátok szilvalekváros hájas süteménye lett, a sós sütemény kategória aranyérmese a Balatoni Kolbászmanufaktúra pogácsa összeállítása, az édes sütemény kategória aranyérmese pedig a Somogyi Fakanálforgató Suták házi rétese lett.

Második napja a 15. Fonyódi Kolbászfesztiválnak
Fotók: Kovács Tibor
A Fonyódi Kolbászfesztiválon figyelték a csapatok megjelenését is
A szakértő zsűri sokféle szempont szerint bírálta a versenyt. Figyelték a csapatok megjelenését, hogy milyen a pultjuk, a kínálásuk, mennyire dolgoznak tisztán, és van-e egyenruhájuk. A kolbász zsűrizése pedig ezután következik. – Elsőként megvizsgáljuk a nyers kolbászok színét és állagát, majd végigkóstoljuk a kisült kolbászokat is – mondta Leányvári Krisztina, a Siófoki Szakképzési Centrum Krúdy Gyula Technikum és Gimnázium szakoktatója, a Fonyódi Kolbászfesztivál hét fős zsűrijének egyik oszlopos tagja, aki 14 éve bírálja a versenyzők produktumát. Mint mondta, egyáltalán nem könnyű a kolbászkészítés, sokféle hibát lehet ejteni.
Volt, amelyik rendkívül csípősre sikerült, a másikban túl sok volt a kömény. Volt, aki bolti vegetát használt a fűszerezésre, ami egyáltalán nem jó. A sóval is néha gond adódott. Nyersen kóstolva néha nem érződik, de a sütés után azonnal kiderül, hogy túl lett sózva a kolbász. A fűszerpaprikák közül volt, amelyik sütés után elveszítette az színét
– összegzett a zsűritag, aki hozzátette, nagyon jó volt látni, hogy egyre több fiatal jelentkezik, akik vidámságot hoznak a kolbásztöltő versenybe.

Az aranyérmes csapatok titka
Az aranyérmes csapatok egyenruhát viseltek, szép volt a pultjuk és különleges volt a kínálójuk. A kolbászuk pedig azt a hatást hozta, mint amikor a piacon egy kis mustárral és egy kovászos kenyérrel elfogyasztunk egy hamisítatlan roppanós sült kolbászt
– tette hozzá Leányvári Krisztina.
Posza Róbert a rendezvény egyik főszervezője szerint idén nagyon sokan érkeztek a Fonyódi Kolbászfesztiválra, ahol már az első napon is telt ház előtt zajlottak a koncertek.
Sokkal több a látogató a rendezvényen, mint a korábbi években. Sok a visszatérő vendég.
– mondta el a szervező.
A fesztivál nem áll meg
Vasárnap is színes programokkal várják az érdeklődőket. A hét utolsó napján Somogyból és a Balaton környékéről összesen tizenhét csapat méri össze tudását, ami a fesztivál életében kimagaslóan nagy szám. A színpadon pedig fellép a Megarox és a Dupla KáVé.