2025.02.10. 13:10
A ropogós kifli már kevés, a fagyitól a diétásig mindent bevetnek a kis pékségek
Nem elég már csak kiflit és zsemlét árulni manapság. A pékségek nagy részében kibővített a kínálat a versenyben maradás érdekében.
Minden pékségnek megvan a maga varázsa. A kisbolt mellett, ahova leugrunk a reggeliért, vagy az a hely, ahova képesek vagyunk még autóba is ülni, mert ott a legfinomabb a fánk. Életünk szerves részét képezik a friss pékáruk, hiszen a hirtelen bekapok valamit problémára is gyors megoldást kínálak. Na tudnak e nagy multikkal versenyezni a kis pékségek és elég-e csak zsemlét és kiflit árulni?

Fotó: Barcsi Pékség
Több kis pékséget is megkérdeztük Dél-Somogyban, mit szeretnek a legjobban a vásárlók és mi az, amivel magukhoz tudják csalogatni a bevásárló központokból a vásárlókat. A válasz nagyjából egyöntetű volt: „mindent is" kell tartani, azért, hogy érdemes legyen bemenni hozzájuk. Fontos, hogy legyen egy-egy olyan termék, ami más, mint a többi helyen, mert az egy elég erős húzóerő. Van, akinél a retro kifli ilyen.
Bővíteni kell a pékségek repertoárját
A Barcsi Pékség nagy múltra tekint vissza, három éve azonban új üzemeltetője van, aki egy belvárosi mintaboltot is nyitott. Vegyes, hullámzó a forgalom, de vannak fix termékek, amiket mindig keresnek. Ilyen a kifli és a zsemle. Ahhoz azonban, hogy versenyben tudjanak maradni társaikkal szemben, szükséges volt néhány újítás. A tejtermékek és üdítők bevezetése szinte elengedhetetlen volt, pont azért, hogy az ember több mindent be tudjon szerezni a reggelihez, vagy éppen a tízóraihoz, amit a gyereknek csomagol.
Szintén ilyen újítás volt a fagylalt is, mely a pékségben nem csak nyáron szerepel a kínálatban.

Fotó: Barcsi Pékség
Manapság szinte már elképzelhetetlen ezek nélkül a szolgálatátás. Saját maguk állítják elő a termékeket péküzemükben, ahol a legmodernebb technológiával dolgoznak. Zsemle, kifli, csiga, pogácsa, kenyér nem csak hagyományos recept szerint készül, hiszen ki kell szolgálni az igényeket, így kell lehet magvas, szénhidrát csökkentett bármelyikből.

Fotó: Barcsi Pékség
Van, aki még tortát is árul
Tausz Tamásné, Reni ugyancsak pékséget üzemeltet Barcson. Egy egészen apró kis pékségként indultak, de mára kinőtték magukat, már ami a kínálatot érinti.
Tortákat is készít, vagy dekorál. A franchise-partner kaposmérői pékségtől a torták alapjait a pékségtől kapja, de ő maga öltözteti fel a szebbnél szebb tortacsodákat.

Fotó: Tausz Tamásné
Friss házi rétest is értékesít, aminek a környéken alig akad párja. Gluténmentes termékek, üzenetekkel ellátott csokoládék, Szamos és Monin termékek is szerepelnek a kínálatban.

Fotó: Tausz Tamásné
A szezonalitásra is nagyon figyel, mint mondja, minden évszaknak megvan a maga ajánlata náluk.

Fotó: Tausz Tamásné
Ha valamit kipróbálnak, később egy másik terméket is nála kóstoljanak meg. Akciókkal és karitatív cselekedetekkel is szolgálja vásárlóit. A kis pékségek Dél-Somogyban is igyekeznek minden igényt kiszolgálni, így lehet csak versenybe szállni a multikkal. Legyen egy kis ez is meg az is, vagy éppen legyen kicsit más, mint a többi.