Recept

2025.02.08. 09:40

Itt a farsang bombareceptje – tökéletes szalagos fánk baracklekvárhabbal

Vásárolhatunk bármilyen bolti fánkot, sosem lesz olyan finom, mint amit a dédmama készít. Marika néni elárulja, mi a tökéletes szalagos fánk titka. A végén pedig még egy farsangi ráadás is következik: a baracklekvárhab.

Lágy, foszlós, és szinte elolvad a szádban. A tökéletes szalagos fánk a dédmama konyhájában készül. Előkerülnek a jól bevált edények, a gyúródeszka, a finom hozzávalók, és egy fedő, aminek kulcsfontosságú a szerepe. A szalagos fánk onnan kapta a nevét, hogy a fánk oldalán egy fehér sáv fut körbe, innen lehet tudni, hogy tökéletesen sült.

Tökéletes szalagos fánk, farsang, recept
Tökéletes szalagos fánk farsangra
Fotó: Pixabay

– Az egésznek a sütés a lényege – mondja a 91 éves Meszlényi Józsefné, vagyis Marika néni. A siófoki dédmama mindig farsangkor készít egy jó nagy adag fánkot a családnak. 

De mindjárt el is árulja az első titkot: a tésztába tesz egy kis igazi rumot. Az alkoholnak köszönhetően ugyanis másnap is légiesen puha marad a farsangi finomság.

– Ki kell várni a kelési időt, majd a kiszaggatott tésztakorongokat sütés előtt 30 percig tovább hagyom pihenni a gyúrótáblán. A sütésnél bőséges olajra van szükség, és egy nagy edényre. A zománcos lábast azért szeretem erre használni, mert négy fánk is elfér benne egyszerre. A leendő fánkok közepét az ujjunkkal kissé benyomjuk. 

A legfontosabb dolog, hogy ne legyen túl forró a zsiradék, mert azonnal megbarnul a fánk, és nem lesz szalagos az oldala. 

A tésztakorongot először a tetejével lefele kell az olajba tenni, majd (most érkezik a kulcsfontosságú fedő) lefedni a lábast. Így sütjük pár percig, majd miután megfordítjuk a fánkokat, már nem fedjük le a lábast. Ekkor már kirajzolódik a szalag az oldalán – meséli Marika néni, aki a fánkokat papírtörlőre helyezi, hogy a zsiradékot felitassa, majd porcukorral megszórja őket. Marika néni a tojások megmaradt fehérjéit sem hagyja veszni. Habot ver belőlük, és a habhoz sárgabarack lekvárt adagol. Így készül a baracklekvárhab, amit a fánkok mellé tálal. Isteni finom!

Tökéletes szalagos fánk baracklekvárhabbal

Hozzávalók 20 darabhoz:

2,5 dl tej, 3 dkg élesztő, 5 dkg porcukor, 60 dkg finomliszt, 5 dkg vaj/margarin, 3 tojássárgája, 1 evőkanál rum, bő olaj a sütéshez, porcukor, sárgabarack lekvár.

  1. A tejet meglangyosítjuk, 1 deciliterben elkeverjük az élesztőt és az egy kávéskanál porcukrot. A lisztet tálba szitáljuk, közepébe mélyedést készítünk, és amikor felfutott az élesztő, beleöntjük.
  2. A vajat/margarint megolvasztjuk. A cukorral, a tojássárgájával, a rummal, egy csipet sóval együtt a liszthez adjuk, alaposan kidagasztjuk. A tészta akkor jó, ha hólyagos és elválik az edény falától. A fánk akkor lesz finom, ha a tésztája nagyon lágy, lágyabb, mint a kelt tésztáé. Konyharuhával letakarva, meleg helyen a kétszeresére kelesztjük (30 perc).
  3. Lisztezett munkalapon átgyúrjuk a tésztát, lisztes tenyérrel kb. 2 cm vastagra kinyújtjuk. Egy kb. 6 cm átmérőjű pogácsaszaggatóval, vagy lisztbe mártott pohárral kiszúrjuk. A korongokat lisztezett tálcára rakosgatjuk, letakarva még 20 percig pihentetjük.
  4. A fánkok közepét az ujjunkkal kissé benyomjuk, majd bő, közepesen forró olajban sütjük. Először a felső felükkel lefelé helyezzük az olajba, fedő alatt sütjük kb. 1 percig, majd megfordítjuk, és fedő nélkül aranybarnára sütjük a másik oldalukat is.
  5. A kész fánkokat papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat leitassuk róluk. 
  6. Porcukorral meghintjük, majd a megmaradt 3 tojásfehérjét habosra verjük, a végén hozzákanalazunk három evőkanál baracklekvárt. A habot a fánkok mellé tálaljuk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában