Szakmai verseny Kaposváron

2025.03.19. 18:02

Ezeket a diákokat nem lehet átverni, laborba vitték a párizsit

Szakmai versenyt rendeztek a Kinizsi iskolában. A négy feladatból álló gyakorlati versenyen még párizsit is vizsgáltak a diákellenőrök.

Ezeket a diákokat nem lehet átverni, laborba vitték a párizsit

Ifjú ellenőrök a pályán.

A kiemelkedő írásbeli teljesítményt követően most gyakorlati tudásukról is tanúbizonyságot tehettek az élelmiszer ellenőrzési technikusok. Kaposváron rendezték az országos versenyt, ahol közel egy tucatnyi diák versenyzett a legjobbnak járó címért. 

ellenőr
Az ellenőr tanoncok az ország minden szegletéből érkeztek Kaposvárra. 
Fotó: Lang Róbert

Sátoraljaújhelyről és Békéscsabáról is érkeztek versenyzők az Élelmiszer Ellenőrzési Technikus Tanulmányi Verseny Országos döntőjébe, aminek ezúttal a kaposvári Kinizsi Pál Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskola adott otthont. Kettő órakor kezdték a diákok a labor munkát, ami négy feladatból állt, ez volt legnehezebb része a versenynek.

Ellenőr tanoncok mutatták meg ki a legjobb

Nagy István Rudolf, a versenybizottság elnöke elmondta: a gyakorlati verseny minden egyes laborvizsgálata úgy zajlik, ahogy azt élesben a már végzett ellenőrzik is teszik. A vizsgált anyagok elemzése után azt értékelik a versenyzők, amit dokumentálnak is, majd leadják a bizottság ítészeinek. Ezekre kapnak aztán pontokat, melyet visznek tovább a következő fordulóba, amit csütörtökön rendeznek meg.  Az országos döntőbe egy jó írásbeli eredmény kell, csak az ott legtöbb pontot elért diákok juthatnak be a döntőbe. Az arra való felkészülés nagyban önálló felkészülést igényel, hiszen ott valóban a lexikális tudásra van szükség. 

ellenőr
A kaposvári Kinizsiben minden körülmény adott volt ahhoz, hogy az ifjú ellenőrök kiválóan teljesítsenek. 
Fotó: Lang Róbert

Párizsit is vizsgáltak a versenyzők

Nagy Rudolf István szerint a lehető leghétköznapibb dolgokat vizsgálták a gyakorlati verseny során a diákok. Egyrészt azért, mert azok nem veszélyes anyagok, hiszen ez is egy fontos kritérium a verseny lebonyolítása során. Másrészt pedig azokat a legegyszerűbb és gyorsabb vizsgálni egy ilyen megmérettetés során.

ellenőr
A verseny alkalmával a legegyszerűbb anyagokat is vizsgálták az ellenőrök.
Fotó: Lang Róbert
  1. Párizsi szárazanyagtartalmának vizsgálata: munkaigényes feladat volt, mivel elég sokáig kell száradnia a mintának ahhoz, hogy megfelelő módon lehessen őket elemezni.
  2. Élesztőminősítés: melynek során számolni kell az élő és elhalt élesztősejteknek az arányát mikroszkóp alatt. 
  3. Nitrit tartalmak meghatározása: jól és látványosan mérhető komponens, ezért kedvelik a versenyzők. Ezen a versenyen egy húspáclé nitrit tartalmát kellett vizsgálni.
  4. Klorid, tehát sótartalom meghatározás: az egyik legrégebbi vizsgálati eljárás, de még ma is ugyanúgy végzik, mint 300 évvel ezelőtt. 

A versenyzők számára külön ösztönző erő lehet, ha a verseny során az összeredményük a 71 százalékot eléri, nem kell szakmai tárgyból vizsgázniuk. Így tehát nem kisebb a tét, mint egy nagy vizsga kiváltása egy kiváló országos döntő eredményével. 

Holnap már egy portfólió bemutatásával folytatódik a verseny, itt már mindenki a saját előadásmódjában és előadási anyagával győzheti meg a zsűrit szakmai tudásáról és felkészültségéről. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában