2025.03.15. 11:26
Egészséges a medvehagyma, de nem mindegy mennyit szedsz belőle
Javában zajlik a medvehagyma szezon. A somogyi erdők tele vannak a rendkívül sokoldalú növénnyel, ezért érdemes kirándulni a szabadba. Fontos azonban tudni, hogy medvehagyma csak bizonyos mennyiségben vihető haza.
Lipótfa és Sántos környékén, valamint a Zselicben sok helyen fellelhető a medvehagyma. Pintér András, a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának (DDNP) természetvédelmi őre érdeklődésünkre elmondta, néhány hete kezdett el nőni a medvehagyma a somogyi erdőkben, azon belül is a völgytalpi helyeken, vízfolyások környékén, patakok mentén. A következő napok hideg időjárása valamelyest lelassítja majd a medvehagyma növekedés, de amint újra elkezd melegedni az idő, a növény is jobban megindul a fejlődésben.

Fotó: Lang Róbert
– Érdemes azelőtt leszedni a növényt, hogy kivirágzik, mert azután már elöregszik a levele és az íze sem lesz annyira jó – mondta Pintér András. – Még egy pár hétig reménykedhetünk abban, hogy lesz az erdőkben medvehagyma, ezért mielőbb érdemes kimenni gyűjteni. Fontos azonban tudni, hogy alkalmanként csak kettő kilogrammot lehet leszedni és hazavinni. Felhívnám a figyelmet arra is, hogy ne ássuk ki a földből, hanem a levelét tépjük le, úgy gyűjtsük – emelte ki a természetvédelmi őr. Pintér András hozzátette, nem árt óvatosnak lenni medvehagyma gyűjtése közben, ugyanis feléledtek a kullancsok. Ezért, ha valaki kirándul az erdőben, utána alaposan nézze át magát, vagy családtagját, mert a szokásostól sokkal apróbb kullancsokkal is lehet már találkozni.
Lássuk, miért fontos táplálék a medvehagyma
A medvehagyma rendkívül sokoldalú növény, amit ezerféleképpen fel lehet használni. Az ízletes növény ráadásul nagyon egészséges is. Érdemes fogyasztani belőle minél többet, mivel gyógyhatású növény és egy igazi vitaminbomba. Magas a C-vitamin tartalma, méregteleníti a szervezetet, jót tesz a keringésnek, szabályozza a vércukorszintet, máj- és vesetisztító hatása van, ráadásul megfázások kezelésére is használhatjuk. A medvehagyma felhasználása sokrétű. Lehet belőle készíteni tésztát, pogácsát, krémlevest, salátát, sőt akár egy klasszikus krumplifőzeléket ízesíteni lehet vele.