Szavaztak a Sonline.hu olvasói

2025.04.29. 09:30

Ezekben a somogyi cukrászdákban készítik a legfinomabb sütiket

Megkérdeztük a Sonline.hu olvasóit, szerintük hol készítik a legfinomabb sütit? Több somogyi cukrászda is az édesszájúak kedvence.

Kaposváron, Zamárdin és Jután kívül Csurgót is említették az olvasóink, ahol igazán különleges édességeket kóstolhatnak, ám a Balaton part tarolt: a fonyódi, a zamárdi és a lellei cukrászda is a kommentelők szíve csücske – ínycsiklandozó torták, csodálatos fagyik: ezekre voksoltak a Sonline.hu édesszájú olvasói. 

cukrászda
Ínycsiklandozó torták, csodálatos fagyik: mutatja, melyik a cukrászda olvasóink kedvence
Fotó: MW

Ezek a legnépszerűbb cukrászdák 

Bár az utóbbi időben is újabb fagyizók-sütizők nyíltak vármegyénkben, ám korántsem mindegy, hogy milyen a kínálat. A népszerű cukrászdákban azt mondják, a cukrászok szívvel-lélekkel, na és kiváló alapanyaggal dolgoznak.
– Megtisztelő minden elismerés, nagyon örülök a kedvező visszajelzésnek – mondta hétfőn Neu József, a kaposvári Neu Cukrászda alapítója. – Cukrászdánkat 34 éve nyitottuk meg, s kezdetben csak lágy fagylalttal foglalkoztunk. A csoki-vanília és a citrom-eper mellett joghurtos verziót is készítettünk, ám sütemény akkor még nem volt a kínlatunkban. Szerencsések voltunk, gyorsan megismerték a cukrászdánkat, s ebben nagy szerepe volt annak, hogy kezdetek óta állandóan figyeltünk a minőségre.

Jó helyen nyílott meg a cukrászda 

Az első hónapokban főként kaposváriak tették tiszteletüket, ám idővel egyre többen fedezték fel őket. Neu József szerint annak idején kedvező helyet választottak, közel volt a vasúti- és a buszpályaudvar, így az utazók közül is sokan betértek hozzájuk. Új fejezet nyílt az életükben, amikor süteménnyel egészült ki a felhozatal. Neu József szerint utólag visszatekintve jelentős változást éltek át: az első időszakban 8-10 fajta süti közül választhattak a vendégek, ma ennek a többszörösét készítik. 
– A sóskaramell vagy az Őrség zöld aranya tortaszeleten kívül a klasszikus finomságok sem hiányoznak a felhozatalból, amit hosszan lehetne sorolni – hangsúlyozta. 

  • Elrajtolt a 2025-ös fagyi szezon, a vendégek bizonyosan megtalálják a legfinomabb ízeket. Neu József kiemelte: a megunhatatlan csoki, vanília, puncs, citrom és eper ötös fogat mellett csokis kekszet, sós karamellt is készítenek, a palettáról a dubai csoki sem hiányzik. 
    – Kaposváron néhány éve már két cukrászdát üzemeltetünk – mondta a 69 éves szakember. – A visszatérő vendégeken kívül nagy örömünkre újakat is kiszolgálunk, s ahogy a kezdetekben, úgy továbbra is vegyes a vendégkör: a gyerekeken és a fiatal felnőtteken kívül idősebbek is betérnek hozzánk. Átadtam a stafétát, immár a  fiam vezeti a céget, de amíg az egészségem engedi, addig segíteni szeretnék.  
Balatonlellén 150 éves recept alapján is készül sütemény
Fotó: Németh Levente 

Balatoni siker recept

– A Szalay család élete Lelle történelmének kiemelt része, mely fontos az itt élő emberek számára – közölte Nagy Csaba, a balatonlellei Szalay Cukrászda  megálmodója. – Cukrászdánk megnyitásával, annak belső kialakításával mi is csatlakozunk városunk múltjának, hagyományainak megőrzéséhez. 
A hagyományos, modern és francia süteményeken kívül állandó kínálatukban szerepel a rájuk maradt két, közel 150 éves Szalay recept alapján készült Károly torta és Székely torta. 
– Cukrászaink a hagyományos, békebeli technológiával főzik a krémet és sütik a piskótát, nálunk nincs adalékanyag, munkatársain úgy dolgoznak, mint annak idején a nagymamáink – mondta Nagy Csaba. – Kizárólag minőségi alapanyagot használnak fel. 
A mentes süteményvásárlókra is gondolnak, bőséges a választék azokból a finomságokból, melyekben nincs glutén, laktóz, illetve cukor.  A küllemében az 1900-as évek elejét idéző cukrászdában modern desszerteket is kérhetnek a vendégek, de a fő csapásvonal továbbra is a hagyományos ízek maradnak.  A fagylaltrajongókra is gondolnak, örök sláger – többek közt – a pisztácia, a csoki és a málna. 
Arra a kérdésre – miszerint mi a cukrászda népszerűségének titka –, Nagy Csaba kiemelte: olyan cukrászokat választottak, akik szeretik a szakmájukat. Lelkiismeretes munka, odafigyelés és elhivatottság: ez a lelke mindennek.  

Mindent csak természetesen, nincs hókusz-pókusz

– Bőven volt ma is munka, mindennap sütünk, pogácsát naponta kétszer is – felelte kérdésünkre Márton Lajos, a balatonlellei Márton Cukrászda tulajdonosa. – Itt 1979-ben kezdtem dolgozni, s mindjárt az elején gyorsan beindult az üzlet. Újdonság volt, hiszen Keszthely és Siófok között alig volt akkoriban maszek cukrászda. 
Átütő sikert hozott a sütemény és a fagylalt, ám a tulajdonos szerint ezen a pályán is szükség van a rendszeres tanulásra, s alap az újdonságok iránti fogékonyság. Márton Lajos korábban az arany koszorús mester címet is megszerezte, s 70 évesen is állandóan képzi magát, Olaszországban fagylalt akadémiára járt, s az ott szerzett tudást a napi munkában kamatoztatja. 
– A lényeg, hogy nincs semmi hókusz-pókusz a fagylaltkészítésben – jegyezte meg. – Csak a hagyományos alapanyagokból készítünk mindent, nálunk nincs semmilyen állományjavító, por, aromapaszta.
Most csaknem 40 féle süteményt árulnak, s ahogy telik-múlik az idő, újdonságok sora a fagylaltoknál is fellelhető, ám a szakember szerint a citrom, az eper, a málna, a vanília, a csoki vagy épp a puncs aligha megy ki a divatból. Esküvői tortából van, hogy egy hétvégén 8-10-et is készítenek, akad köztük 80-100 szeletes, máskor 150 szeletesre adták le a megrendelést. Az ünnepi remekműből kaposvári, siófoki, keszthelyi, fonyódi és balatonboglári családok is rendelnek. 
– Bővítjük a cukrászdát, új ponyvát és székeket kap a terasz, kicseréltük a hűtőt, s az idén még egy svéd kemencét is veszünk – hangsúlyozta Márton Lajos. – Fejlesztés és tanulás, szerintem csak ez visz előre.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában