Kolbászolás okosan

2025.04.29. 06:00

Szinte minden magyar nap mint nap fogyasztja, pedig akár súlyos betegséget is okozhat

Gyorsan hízik a magyar, sok a füstölt áru az étrendjében. Ám nem csak az alakunknak árt a túlzott kolbászfogyasztás, de egyes szerveinkre is káros hatással lehet.

Csabai, gyulai, debreceni – az ország minden pontján találhatunk belőle, mégsem vagyunk tisztában azzal, akár káros is lehet az egészségre. Persze itt is a lényeg: a mérték. De mégis mennyi az annyi? Egy szál? Két szál? Heti hányszor? Alapanyaghányadok számítanak? Kolbászkérdésben kerestük a szakembert. 

kolbász
Kolbászban a baj
Fotó: Németh Levente

Amitől félnünk kell, az a vegyület, ami a kolbászban van

Nincs olyan magyar étel, ami ne bírna el egy jó kis házi füstölt kolbászt. Nem is kell, hogy feltétlenül megfőzzük, csemegézhetünk is belőle egy kis főtt tojás és – most éppen aktuális is – újhagyma kíséretében. Az egészséges táplálkozás hívei azonban állandóan nyomják a vészcsengőt, mindent csak módjával fogyasszunk. 
Grillezünk, füstölünk, és észre sem vesszük, hogy milyen vegyületek szabadulnak fel ezen folyamatok során.
Hartmann Tímea, Kaposváron élő dietetikus elmondása szerint a kolbászok karcinogén hatásúak, ami egyrészt a PAH vegyületek miatt van. 

A PAH-ok (policiklusos aromás szénhidrogének) főként a szerves anyagok tökéletlen égésekor keletkeznek. Több száz vegyület tartozik a csoportba, mindenütt megtalálhatók a környezetben. A PAH-ok stabil vegyületek, rendszerint különböző összetételű keverékekben fordulnak elő. A csoport egyes vegyületei rákkeltő hatásúak, de vegyületeinek karcinogén aktivitása különböző. Legfontosabb képviselőjük az erősen rákkeltő benzo(a)pirén. 

– olvasható a NÉBIH honlapján.
Így tehát a PAH vegyületek bevitele valóban lehetséges a füstölt termékek fogyasztásával, ami a füstölési vagy szárítási eljárással kerülhet a szervezetünkbe. Mindenesetre az unió határértékeket rögzített a a benzo(a)pirénre és négy PAH vegyület együttes mennyiségére vonatkozólag.

Termelői piac, Siófok-Sóstó, kolbász, szalámi, Balaton kolbász
Termelői piac Siófok-Sóstón –közösségi hely válik belőle
Fotó: Németh András

A baj pedig akkor van, mikor ez a vegyület megjelenik. Amikor bizonyos enzimek feldolgozzák a PAH-vegyületeket, képesekké válnak a DNS és más sejtek károsítására. A NÉBIH tájékoztatása szerint ezen vegyületek fő beviteli forrása lehet még a levegő, egyéb más élelmiszerek, az ivóvíz és a dohányfüst is. Az élelmiszerekbe bejuthat környezeti úton és feldolgozás során is, előbbi szennyezett csomagolás, utóbbi esetben pedig mondjuk a füstölés során.

A só is káros lehet 

Hartmann Tímea szerint, ami még jellemzően problémaként fordul elő, az a magas sótartalmú ételek fogyasztása. Ezek a magas vérnyomás, a szív- és érrendszeri betegségek és a vesebetegségek nagyobb kockázatát idézik elő. A füstölt termékekben is magas a sótartalom, így nem csak a fentebb említett vegyületek okoznak problémákat fogyasztásuk esetén. 

Megkezdődött a 15. Fonyódi Kolbászfesztivál.
A kevesebb kolbász néha több
Fotó: Németh Levente

– Sokunk étrendje a szükségesnél jóval több sót tartalmaz, mert a legtöbb feldolgozott élelmiszerben jelen van, mint például a chips-ekben, de a füstölt ételekre is jellemző, amik karcinogék hatásúak is. A túlzott sófogyasztás többek között eredményezhet megnagyobbodott szívizmot, fejfását, vesebetegséget, stroke-ot, szívelégtelenséget, veseköveket, csontritkulást, de még gyomorrákot is, így érdemes figyelni a korlátozott mennyiség bevitelére – hívja fel rá a figyelmet a szakember. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában