2025.05.24. 11:08
Kellene emelni, de nem mindenki meri meglépni
Magyar ember szereti a jó magyar nedűt, főleg ha szőlőből van. A borárak azonban most emelkedni tűnnek, ami érzékenyen érintheti a fogyasztókat.

Forrás: Hujber Pincészet facebook
Bár az árrésstop a borászati szakágat nem értini, a termelők mégis úgy érzik, nem tolhatják feljebb portékáik árait, mert arra azonnal reagálnak a fogyasztók.

Forrás: Istvándy Birtok és Borműhely
Az ágazatban végbemenő értékesítés adatai szerint 2025-ben a borászati termékek árai összességében enyhe emelkedést mutattak a 2024 adatokhoz képest. A középkategóriás és prémium borok esetében az árak 5–10 százalékkal emelkedtek, míg az alacsonyabb árkategóriájú termékeknél kisebb, 2–4 százalékos növekedést regisztráltak. Egyes borászok szerint minimum 10 százalékkal kellene a beszállítói árakat megemelni, ahhoz, hogy jobb helyzetbe kerüljön az ágazat. Lássuk, mint mondanak a somogyi borászok?
Drágább lesz a bor
Az inflációs nyomás, az energiaköltségek növekedése, valamint az időjárási szélsőségek – különösen az aszályos időszakok és a tavaszi fagyok – hatással voltak a szőlőtermés mennyiségére és minőségére, ami drágulást okozott az alapanyagpiacon. Emellett az európai bortermelő országok közül több régióban is csökkenő hozamokat jelentettek, ami tovább szűkítette a kínálatot, különösen a minőségi borok szegmensében.
– Áremelésre mindenképpen szükség van, mert pácban van az ágazat. Mint ahogy mindenkit, minket is érint az import anyagok áremelkedése, a munkabérek növekedése, a rezsi emelkedése. Ezeket nyilván be kell építeni valahova. Mi nem értékesítünk multiknak, így annyira nem vagyunk feltétlenül beszorítva, de nyilván nekünk is emelni kell – mondta el Hujber Attila, a Hujber Pince tulajdonosa.
– Azok a fogyasztók, aki a megbízhatóságot keresik, ismerik a borainkat és tudják, hogy minőségi borokat kínálunk számukra, ezért ha érzékenyen is, de jól reagáltak az áremelkedésre, ami nálunk 8 és 10 százalék közé tehető. Persze érthető módon vannak, akik elfordultak tőlünk emiatt. Célunk továbbra is, hogy a balatoni borokat elérhető áron, de kiváló minőségben kínáljuk a borkedvelőknek – tette hozzá a borász.

Forrás: Hujber Pincészet facebook
Androsics Ferencék kissé más árpolitikát folytatnak. – Amikor a fogyasztás kisebb mértékben csökkent, nem gondolom, hogy jó ötlet lenne éppen most árakat emelni. Azt gondolom, hogy a kiadásokat kellene inkább fenntarthatóbban kezelni, és ott megpróbálni kicsit spórolni. Persze, természetesen indokolt lenne az áremelés, hiszen minket is érintenek azok a költségek, amelyek mindenkit: rezsi, munkabér, import anyagok. De mivel érzékeny a piac, így a nyáron, a szezon elején nem jó ezzel indítani. Szezonváltások között, az új boroknál ott látom ennek értelmét – tette hozzá az Androsics birtok tulajdonosa.
– Mi folyamatosan kutatjuk, hol tudnánk még értékesíteni. Éttermeket keresünk fel, próbáljuk a termékeinket minél szélesebb körben megismertetni a borkedvelőkkel. A piac érzékeny, ez igaz, de nem terhelhetjük meg a borfogyasztókat egy 10 százalék körüli áremeléssel – tette hozzá a Androsics Ferenc.

Forrás: Androsics Birtok
A tudatos borfogyasztók továbbra is hajlandóak megfizetni a megemelt árakat, de nyilván, van egy lélektani határ. Ezzel kell számolni a borásznak, kalkulálni és számolni, de mindezek előtt gondozni a szőlőt, hogy folyamatosan megbízható és hiteles maradjon a szakmában.