Alternatíva

2025.05.20. 11:30

Megmenekültünk: a pitypang az új kávé – a bátrabbak még sört is főzhetnek belőle

Koffein nincs benne, íze mégis nagyon hasonlít egy eszpresszóra. Ha több vízzel főzzük le, teát kapunk. A pitypang minden része fogyasztható és rengeteg mindent készíthetünk belőle, még sört is. Most eláruljuk hogyan juthatunk el a gyökértől a kávéhoz.

A legtöbb gyógynövény megtalálható a kertünkben. Tudjuk róluk, hogy segítenek egészségünk megóvásában, készíthetünk belőlük levárt, szörpöt, teát, de az egyik legközönségesebb virágból, a pitypangból kávéhelyettesítőt is főzhetünk. A kulcs a növény mélyre nyúló gyökerében van, amit tulajdonképpen egész évben szedhetünk, azonban mégsem ajánlott akármikor beraktározni belőle.
– Ha etikusan szeretnénk gyűjteni, inkább az őszi időszakban tegyük, mert azzal nem ártunk a növénynek, és több vitamin és ásványi anyag van benne az őszre – magyarázta el Kántorné Finta Kata, aki rendszeresen keresi, gyűjti és fel is használja az ehető növényeket. Gasztrovadon blogjában a számtalan receptötlet mellett elkészítési javaslatokkal is megörvendezteti követőit.

kávé
Lekvár, méz, kávépótló és még sör is készülhet a pitypangból.

A pitypang gyökeréből kávé ízű folyadékot kapunk

Fontos kiemelni, hogy akárcsak a többi növény esetében is, a gyermekláncfüvet is vegyszermentes helyről szedjük, utak mellől egyáltalán ne, ahogy a szántóföldek szélét is kerüljük el inkább. Lehetőleg réten, vagy erdőszélén gyűjtsük be a növény.  Ha megszereztük a kívánt mennyiséget, mosni, hámozni kell a fehérrépához hasonlító gyökérzetet, aztán darabolás után száríthatjuk is. Ez történhet dehidrátorban, azaz szárítógépben, de sütőben is csupán 
egy-két óra szükséges a művelethez. 

Ezután pedig attól függ, hogy tea- vagy kávéízt szeretnénk apró darabokban is kifőzhetjük, de kávédarálóval le is őrölhetjük. Egy átlagos kotyogós kávéfőző hat csészényi adagot jelent, ehhez pedig minimum húsz-huszonöt darab gyökeret kell összegyűjtenünk.
Ha viszont nem daráltuk le, a fekete teára nagyon hajazó, enyhén földes mellékízű löttyöt kapunk. Ráadásul a gyermekláncfű az a növény, aminek a virágjától, a szárán át a levelééig minden része fogyasztható.
– A pitypang egy csodálatos növény, aminek minden része ehető. Leveléből chipset lehet sütni, igaz, kicsit kesernyés az íze, virágából mézet és teát, szirupot készítenek, de még lekvárt is. Sőt, a bátrabbak sört is varázsolhatnak belőle. 

És hogy miért jó pitypangot fogyasztani?

Nemcsak a májra és az emésztőrendszerre van jótékony hatással, de szabályozza a vércukor-, és a koleszterinszintet, de magas vérnyomásra is ajánlott. Naponta fogyasztható, ráadásul egész évben, nem csupán kúraszerűen. Gyermekek és kismamák is ehetik, ihatják a belőle készült ételeket, italokat.
A pitypangra nagyon sokan még mindig gyomnövényként tekintenek és irtják a kertjükből, noha elég lenne egy kicsit jobban megismerniük.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában