Balatoni Nyár

2025.05.17. 12:25

Tücsökfagyi is kapható a Balatonnál – meg mernéd kóstolni a roppanós édességet?

Újabb figyelemfelkeltő fagylaltkülönlegességet álmodott meg Pálfi Attila, a balatonmáriafürdői Vitorlás Fagyizó kreatív cukrásza. „Ciripella” néven megalkotta a tücsökfagyit. Az új íz egy karamellás, csokis-mogyorós alapú édesség, amelyet ropogós tücsökszórás tesz igazán egyedivé.

– Tavaly nyáron éjfél körül egy éjszakai fürdőzésen támadt az ötlet. Mindenképpen valami Balatonhoz köthető különlegességet szerettem volna – mesélte Pálfi Attila. – Rengeteg volt a szúnyog, és akkor jött a gondolat, hogy készíthetnék szúnyogfagyit. De mivel az Európai Unióban csak négyféle rovar engedélyezett emberi fogyasztásra, a szúnyog nem jöhetett szóba. Így maradt a tücsök, és a tücsökfagyi – mondta a balatoni cukrász. 

Tücsökfagyi, Balatonmáriafürdő, Vitorlás Fagyizó
Tücsökfagyi a Balatonnál: máris felkapták
Forrás: Vitorlás Fagyizó/Balatonmáriafürdő

Ciripella – a csoki énekel, a tücsök roppan

A tücsökből készült fagylalt gondolata nem teljesen új Európában. Németországban rovarliszttel már készítettek hasonlót, de egész tücsökkel tálalt változat most úgy tűnik, hogy kizárólag a Vitorlás Fagyizóban kapható. A Ciripella alapja a karamellás, csokis-mogyorós Gianduja fagylalt, amelyet sós karamellás tücsökkel szórnak meg a vendég kérésére. Cukorszórás helyett. A rovarokat Attila Csehországból rendeli, és elmondása szerint az ízük leginkább a napraforgómagra emlékeztet.

 

A tücsökfagyi népszerűsége minden várakozást felülmúl

Ez még a lángosos fagyimnál is jobban fogy. Már rendelnem is kellett újabb adag tücsköt. Meglep, hogy mennyire nyitottak az emberek. Nemcsak a bevállalós fiatalok kóstolják meg, hanem idősebb vendégek is bátran kipróbálják

 – mesélte a neves cukrász.
A különleges ízvilág nem idegen Pálfi Attilától. A Vitorlás Fagyizó 28 féle fagylaltja között szerepelt már mentás uborka, hekkes, valamint sajtos-tejfölös lángos fagyi is, ami különdíjat is nyert a Balaton Fagyija versenyen. A Ciripella a 2025-ös versenyre készült, és a zsűri méltatta az egyediséget, valamint a Balatonhoz való kreatív kapcsolódást.

Újítást visz a cukrászatba

A nyári szezonban újabb meglepetések is várhatók. Pálfi Attila ugyanis nem titkolja: folyamatosan kísérletezik, hogy valami különlegessel lepje meg a vendégeit. Már elkészült a kivi sorbet alapú spenótfagyi, és a nyárra újabb kreációk várhatók. – Újítást szeretnék vinni a szakmába – fogalmazott. – És örülök, hogy ez ízlik az embereknek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában