Jogsi és peca

2025.06.11. 09:30

Rácz Jenő sokkot kapott a séf bérigényétől, de Ausztriában ennyit keres egy szakács – jöjjön a valóság

2025 áprilisában már közel 122 ezer magyar dolgozott Ausztriában, többségük turizmus vendéglátás szférában. De mire költik a pénzüket a külföldről hazatérő munkások?

Rácz Jenő sokkot kapott a séf bérigényétől, de Ausztriában ennyit keres egy szakács – jöjjön a valóság

Fotó: Balázs Marcell

 Somogyból is sokan kelnek útra külföldre dolgozni, főként fiatalok veszik az irányt nyugati szomszédaink felé.

A külföldi munka előnyei és hátrányai - Alalsorias.hu/Karriertipp
A külföldön megszerzett tapasztalatok sokat segíthetnek itthon. 
Forrás: allasorias.hu

A külföldi munkák során a legkeresettebb pozíciók a pincér, a szakács és a szobalány, ahol a néhány hónap alatt több millió forintot is összeszedhet egy dolgozó. Somogyból is sokan próbálnak szerencsét, autóra, lakásra és pecabotra keresnek a fiatalok.

Sokan mennek külföldre dolgozni

Ausztriában a munkaerőpiac folyamatosan igényli a külföldi munkavállalókat, különösen a hiányszakmákban. Az osztrák munkáltatók elsősorban szakmunkásokat, egészségügyi dolgozókat, vendéglátósokat, valamint mezőgazdasági és építőipari munkásokat keresnek, de bizonyos területeken – például IT, mérnöki vagy logisztikai szektorban – magasan képzett szakemberekre is nagy szükség van.

A legkeresettebb pozíciók közé tartozik többek között a szakács, pincér, ápoló, hegesztő, villanyszerelő, targoncás, raktáros és takarító.

  • – Az osztrákok szeretnek velünk magyarokkal dolgozni. Azt mondják, mi tudjuk hogyan kell keményen dolgozni, nem bújunk ki a munka alól – mondta el Borbély Angéla, egykori segesdi fiatal.
Borravaló, pincér, étterem, vendéglátó, kávézó
Külföldön még inkább megéri felszolgálni. 
Fotó: Pixabay

– 15 éve dolgozom vendéglátásban és azt tapasztalom, hogy mindig lesz igény a jó munkaerőre. Többször dolgoztam évekig egy-egy helyen, és örültek neki, ha visszamentünk a soron következő szezonra. A jó hír, hogy egyre jobban megbecsülnek minket, és korrekt bérezésben részesülünk. Nem is beszélve a 13. 14. havi bérezésről, és a végkielégítésről – tette hozzá a pincérként dolgozó Angéla.

Sok esetben szállást is kap a munkavállaló, illetve ellátást. Ez leginkább a vendéglátó szektorban jellemző. Napi egy meleg étel majd minden esetben jár, de aki bent lakik egy hotelben, annak a reggeli és a vacsora is megoldott. – A nyelvtudás kérdése persze más tészta. Felszolgáló természetesen nem is próbálkozhat nyelvtudás nélkül, de konyhára sokszor vesznek még fel olyat, aki megnyikkanni is alig tud.

Autót és jogsit, vagy éppen horgászfelszerelést vesznek a fiatalok a külföldi jattból

  • Balázs Marcell, Barcson dolgozott szakácsként egy helyi étteremben, ami a gyakorlati helye is volt. 21 éves fiatalemberként azonban többre vágyott. – Nehezen indultam el, hiszen sokszor segítettem édesapámnak is a munkájában. Szerettem a csapatot is, akikkel együtt dolgozhattam, de úgy gondoltam, lépnem kell, fiatal vagyok még, most tudok menni – mondta el az ifjú szakács.

Marci egy szezonon már túl van, pár hete kezdte el a másodikat. – Nehéz volt megszokni, de azért belejöttem, hogy távol vagyok mindenkitől. A munka nem nehéz és nem is túl megterhelő. Majd minden kollégám magyar, így a nyelvvel sincs probléma – tette hozzá a fiatalember.

A külföldön megkeresett euróból horgászfelszerelést és autót venne Balázs Marcell.
Fotó: Balázs Marcell

Marci jogosítványszerzése és autóvásárlásra költené megkeresett euróit, és persze kicsit a hobbijára is félretesz. – Édesapám halőr és rengeteget járok, jártam vele horgászni. Nagyon szeretek lent lenni a parton, napokat el tudok ott tölteni. A horgászat nem olcsó mulatság, így sokat költök arra is a fizetésemből – tette hozzá a szakács.

Marcinál például nem volt elvárás a nyelvtudás, hiszen majdnem minden kollégája magyar. A konyhán, a vendégtérben, szinte csak magyarokkal kell együtt dolgoznia. Persze azért ragadtak rá szavak, és szeretne is valamennyit megtanulni a nyelvből, hiszen jó lenne majd feljebb lépni a ranglétrán.

Vajon megéri?

Ha egy pincér havi szinten körülbelül bruttó 2.000 eurót keres, az három hónap alatt 6.000 euró bruttó, ami nettóban (adó és járulékok után) körülbelül 4.500–4.800 euró lehet, attól függően, hogy milyen adózási besorolásba esik. Ez mai árfolyamon kb. 800-900 ezer forintot jelent havonta, vagyis három hónap alatt 1,8–2 millió forint nettó bevételt.

 

Rácz Jenő kiakad, mennyit kérnek a balatoni szakácsok

„Hamarosan megnyitjuk az Y- by Rácz Jenő éttermet, ami várhatóan Alsóörs legmenőbb menzája lesz, ahol házias ízek várják majd a vendégeinket. írta nemrégiben Rácz Jenő, aki Alsóörsön nyitja meg hamarosan éttermét, és munkaerőt keresett nyitás előtt.

Azt írta: Május végén nyitunk és munkaerőt keresünk. Szakácsok és felszolgálók jelentkezését várjuk. Jelentkezni a [email protected] -ra megküldött önéletrajzzal lehetséges” – adta hírül egy korábbi Instagram-posztjában Rácz Jenő. 

A megadott e-mail-cím helyett azonban a közösségi oldalon üzent az a szakácsjelölt, aki igencsak magas elvárásokat fogalmazott meg a Michelin-csillagos séf számára. Üzenetét szintén egy Instagram-bejegyzésben tette közé Rácz Jenő, amit a Pénzcentrum szúrt ki: 

„Üdvözletem. Szeretnék jelentkezni a szakácsállásra! Persze, ha kell Önnek szakács. Havi 1 000 000 Ft, plusz lakhatás, ha hétvégére jönne a családom”

– írta a vállalkozó szellemű jelölt. 

Rácz Jenő pedig csupán ennyit fűzött a megkereséshez: „Azt hittem, nem látom jól a nullákat, aztán kiderült, hogy tényleg nem…” 

Az álláshirdetés egyébként tartalmazza az étterem közelében biztosított ingyenes szálláslehetőséget is, így azt szükségtelen volt kiemelnie a jelentkezőnek.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában