2025.07.05. 09:16
A főtt kukorica illata és a munka becsülete a balatoni nyarakról
A nyári forróság mindig előhozza a régi emlékeket a balatoni strandokról. A legédesebb ezek közül talán a főtt kukorica illata és íze.
Nyár közepén a forrósággal kart karba öltve mindig beállít az újságírói uborkaszezon. Fél füllel hallottam kollégámat, hogy a kukoricafőzés titkos rejtelmeibe igyekszik beavatni az olvasót. Ilyenkor feltámadnak a régi emlékek a régi balatoni nyarakról, amikor a strand slágere volt a friss főtt kukorica. Az ember szinte érzi a foga között azt a hajdani ízt. Az olyan nosztalgiától áthatott személyiségnek, mint én, ez gyakran jelenti azt, hogy a régi finomabb volt, mint a mostani „bóti”.

Fotó: Huszár Gábor
Főtt kukorica illata hozza vissza a nyarat
Az én fiatalságomban, a 80-as években legendákat lehet hallani arról, hogy valaki meggazdagodott a strandon árult kukoricából, netán az utcán árult pattogatott kukoricából. Ekkor bontogatta szárnyait a piacgazdaság, és a vállalkozó mint külön személyiségforma így jelent meg. Ha valaki élelmes volt és felvásárolta a terményt a somogyi falvakban, aztán saját kezűleg kiszállította a strandra, szép haszont zsebelhetett be. De ebben benne volt az is, hogy az illető dolgozott, és a saját munkájával teremtette meg a kukoricán alapuló egzisztenciáját.
S ahogy erre ma visszagondolok, ebben benne volt az is, hogy valaki fiatalon nem influenszer, esetleg médiasztár akart lenni, vagy nem a telefont akarta nyomkodni naphosszat, hanem hajlandó volt megfogni a munka végét. De ne dicsérjük túl a hajdani vállalkozókat, hiszen simlis mindenütt akadt. Az azonban máig ható tanulság, hogy ne kukoricázzunk, mert érdemes dolgozni, ha vinni is akarjuk valamire. Ez minden korra alkalmazható alapigazság akkor is, ha közben visszavonhatatlanul változik a világ.