tilalmi terv

2018.10.18. 17:30

A dohányzás teljes tiltása a cél

Aki 2020. január 1-je után születik, ne vásárolhasson dohányterméket Magyarországon, akkor sem, ha elmúlt 18 éves. Ezt javasolja a nemdohányzók védelméért felelős miniszterelnöki biztos. Lázár János augusztusi kinevezése óta most először, a dohányipari szektor legjelentősebb hazai konferenciáján beszélt arról, hogy milyen tervei vannak a füstmentes Magyarország megteremtésére.

Kolumbán Tünde

Ennek a folyamatnak a végén Magyarország a világon az első füstmenetes ország lehet. A nemdohányzó többség érdekében folyamatosan szűkítjük a dohányzó kisebbségnek az ön- és közveszélyes szenvedélybetegségük gyakorlásához fűződő jogait – jelentette ki Lázár János a Tobacco Hungary című siófoki tanácskozáson, ahol részletesen ismertette elképzeléseit.

Ezek között szerepel az autóban való dohányzás teljes tiltása és az új típusú dohánytermékek piacra vitelével kapcsolatos vita lefolytatása. Lázár javaslatai között szerepel, hogy még ebben a kormányzati ciklusban vezessék be az egységes csomagolást, a kormányzat szigorítsa a trafiktörvényt és az is, hogy kapjanak több jogot a társasházak a dohányzás korlátozására.

– A jövedéki termékek sorában a második legnagyobb a cigaretta, a dohánytermékek 700 milliárd forintos piacot jelentenek. Ennek az ellenőrzésére új és erős összevont felügyelet és hatóság létrehozása szükséges – mondta Lázár János.

A miniszterelnöki biztos szerint a szigorítások és végső soron a dohányzás tiltásának elsődleges célja, hogy a magyarok tovább és jobb életminőségben éljenek. Azt mondta: a dohányzás nem szolgálja a közjót, sőt sérti mások szabadságát és az egészséges életmódhoz való jogát. A gazdasági érveket összevetve a miniszterelnöki biztos arra is kitért, hogy noha a költségvetés szépen profitál a dohánytermékekből (a harmadik legnagyobb bevételt adja a dohány szegmens költségvetési bevételek sorában – a szerk.) ugyanakkor az egészségügyi kassza kiadásait jelentősen növeli a dohányzás okozta megbetegedések, a tüdődaganattal küzdők kezelésére költött pénz. Nem beszélve a munkaadók oldalán keletkező kiadásokról.

– A kormányzatnak a munkaadók világával kellene szövetséget kötni. A népegészségügyi szűrőprogramok motiválásában megfontolandó volna, hogy aki az állam által ingyenesen biztosított, minden lakosra kiterjedő szűrővizsgálatokon nem vesz részt, azután a munkaadó több járulékot fizessen – fokozta a kedélyeket Lázár János, aki a gazdasági- illetve társadalompolitikai érvek között azt is felhozta, hogy épp a dohányzás következményeként kialakuló betegségek miatt a legértékesebb 55-65 év közötti munkaerőt veszíti el az ország.

– Kérdés, hogy mi lesz iparággal, hiszen van dohánytermesztés, feldolgozás vannak dohánygyárak, vállalkozások és munkahelyek – fogalmazott Lázár, aki úgy véli: évtizedekre van szükség ahhoz, hogy füstmentes legyen az ország, így a dohányipar szereplőinek lesz ideje felkészülni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában