gofri-tócsni

2018.08.13. 19:01

A fenyvesi Gofcsi lett az Év Strandétele

Az Év Strandétele az idén egy gofrisütőben készülő tócsni, a Gofcsi lett. Az öt döntős közül négy a déli partról került ki. A Balatoni kör célja a versennyel, hogy a tájidegen elemek helyett balatoni alapanyagokat népszerűsítése a büfékben.

Góz Lilla

Az erős mezőnyben az Év Strandétele díjat az idén a Gofcsi fantázianevű gofrisütőben kisütött tócsni nyerte. Megálmodója, Szikra Gabi szerint a dödöllére is emlékeztet a tészta alap, ami az egyik legfontosabb hagyományos zalai-somogyi étel. A két szelet újfajta krumplis gofrira tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli, kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma kerül. Kacsapörc feltéttel is lehet kérni.

A Konyhám tavaly az Év felfedezettje díjat hozta el a balatonfenyvesi strandra, Tortizza nevű ételükkel. Az idén már sokkal több helyi alapanyaggal dolgoznak és terveik szerint télen Fonyódra költöznének A Téli Konyhám néven, amivel első ízben négy évszakos BeachFood hellyé válhatnak.

A díjat alapító Balatoni Kör úgy döntött, hogy Nagy-Golyán Nikolett és Bezerics Dániel, akik a korábbi években rendre megnyerték a versenyt, ezúttal inkább a zsűriben vegyenek részt a gasztro újságíró zsűri mellett, így az idén nem indulhattak a versenyen.

Az idén az Év Felfedezettje a zamárdi strandra hawai-i idillt varázsoló Tiki Beach Bisztró lett. Velős pirítóssal neveztek. Balatonmáriafürdőn a kikötőben két éve nyílt újhullámos bisztró, a Port Burger is döntőbe került, szentgyörgyvári tokhalból készült kolbásszal újragondolt TokDog nevű ételükkel. Az északi partról viszont csak a Mango Beach bisztró fért be az idén a fináléba.

– A büfék egy része már felismerte a megújulás szükségességét, ami nem jelent újhullámos választékot, kommunikációt és arculatot, mert enélkül is lehet korrekt a strandvendéglátás, akár nagyüzemi méretekben is. Sőt, ez esetben talán még inkább lehet saját készítésű alapanyagokkal, szószokkal és szigorú minőségi követelményekkel dolgozni – mondta Kardos Gábor.

A versenyt szervező Balatoni Kör szóvivője szerint sorra nyílnak az újabb strandbisztrók a Balatonnál és a korábbiak is újítanak, ezért a verseny évről évre szorosabb. Az üdülőrégió ismert borászaiból és vendéglátósaiból álló Balatoni Kör célja az Év Strandétele díjjal az volt, hogy ebben a kategóriában is legyen valamilyen szakmai elismerés és erősödjön a verseny.

Másik fő törekvésük a tájidegen elemek helyett balatoni alapanyagok népszerűsítése a büfékben, ami nemcsak egészségesebb és gasztronómiailag magasabb minőség, de gazdaságilag is sokkal kedvezőbb a régiónak, ha a helyi termelőket részesítjük előnyben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában