szépkorú munka

2018.05.22. 21:00

A testi és szellemi frissességet veszik gorcső alá

Az országban elsőként méri fel a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezetben dolgozók egészségi állapotát. Mivel a demográfiai előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősebb munkavállalók száma a társadalomban, ezért fontos felmérni, hogy az adott életkorban a munkavégzés milyen egészségi kockázatokkal jár, s ezek hogyan kezelhetők. A speciális többrétű kutatást a Pécsi Tudományegyetem végzi.

Stanics Adrienn

A Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet számára minden tag egészségi állapota fontos, ezért az országban elsőként mérik fel a dolgozóik egészségi helyzetét. – Kiemelt faktorként kezeljük az egészséget, ezért nyugdíjas szövetkezetünk együttműködési megállapodást írt alá a Pécsi Tudományegyetemmel – mondta el Dakó Roland, a Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet régióvezetője. – A megállapodás értelmében a nyugdíjas dolgozóink fizikai és szellemi állapotát fogjuk vizsgálni annak érdekében, hogy segítsünk megőrizni az egészségüket. Mivel a demográfiai előrejelzések szerint az elkövetkező évtizedekben folyamatosan nőni fog az idősebb munkavállalók száma a társadalomban, ezért fontos felmérni, hogy az adott életkorban a munkavégzés milyen egészségi kockázatokkal jár, és ezek hogyan kezelhetők.

A Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezetben telefonon munkaerőt toboroznak a nyugdíjasok Kaposváron. Florea Vera már több mint fél éve dolgozik itt. Azt mondja: a munkavégzés szempontjából is fontos, hogy rendben legyen az egészsége. – A magam módján megpróbálok odafigyelni, hogy mindig egyek zöldséget, gyümölcsöt, azaz az egészséges táplálkozásra – mondta. – Még aktív koromban a szakmám szorosan összefüggött a gyermekek étkeztetésével, így a vitamindús táplálkozást ma is fontosnak tartom. De a mozgás is jelen van az életemben, hiszen fel kell venni a versenyt a fiatalokkal – mondta a nyugdíjas munkavállaló, Florea Vera.

A feladatmegoldó képességet, de a monotónia tűrést is vizsgálják

A felmérés nemcsak a munkáltatóknak, hanem a munkavállalóknak is fontos információkat adhat – mondta el érdeklődésünkre Kovács Miklós, Déli Szomszédok Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet üzletágának vezetője. – A szövetkezet tagjai azáltal, hogy részt vesznek ezen a felmérésen, gyakorlatilag reális képet kapnak az egészségi, azaz a mentális, fizikai állapotukról. Törekvéseink szerint így el tudják majd helyezni magukat abban a munka környezetben, ahol megfelelő minőségben és érdemben tudnak dolgozni. Ezen túl a munkáltatók számára is fontos információ, hogy mely területeken tudják majd a leghatékonyabban foglalkoztatni az időseket. Az egészségügyi állapotfelmérést egy speciális műszerrel végzik majd, amely több kompetenciaterületet is vizsgál.

– A felmérés olyan, a feladatok elvégzéséhez köthető területeket szűr, mint a statikus, dinamikus izomunka, monotónia tűrés, a különböző munkafeladatoknak való pontos megfelelés –mondta a vizsgálatokat vezető Pankász Balázs, a Pécsi Tudományegyetem munkatudományi és foglalkozásegészségügyi centrumának adjunktusa. – Ezek a munkavállaláshoz elengedhetetlenül fontos információk, csakúgy mint az általános egészségügyi állapot. A méréseket hamarosan kezdik, hiszen a Déli Szomszédok Nyugdíjas Szövetkezet csaknem 100 munkáltatójánál átlagban naponta 300 nyugdíjas dolgozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában