ellenőrzések

2018.04.26. 11:30

Akció a feketemunka ellen: zsebbe fizetni már kevésbé divat

Somogyban a legtöbb feketén foglakoztatott dolgozót az építőiparban találták, a vendéglátás – 23 százalékos részesedésével – dobogós helyen van. Megyénkben a nyár előtt újabb ellenőrzésekre számíthatnak a vállalkozások.

Harsányi Miklós

A feketefoglalkoztatással kapcsolatban tavalyelőtt 129 intézkedés történt megyénkben, 2017-ben 227. Az építőipar aránya két éve 35 százalék volt, a múlt évben 32 százalék, míg a vendéglátásé 27, illetve 23 százalék.

– Alap hogy a vállalkozók bejelentsék a dolgozókat – hangsúlyozta Vasvári János, a nagybajomi Vasi Group Építőipari Kft. ügyvezető igazgatója. – Bármikor ellenőrzést kaphatnak a cégek, s rögtön kiderül, hogy az alkalmazott szabályosan vagy szerződés nélkül, adózatlanul dolgozik. Számos ellenőrzésről hallani, hamarosan itt a nyár, s előre borítékolható, hogy újabb vizsgálatok követik a mostaniakat. Nem értem, hogy egyesek miért nem fizetik be az 1000 forint közterhet az alkalmi dolgozók után, amikor ezzel akár százezer forintos bírságot kockáztatnak.

A feketefoglalkoztatással kapcsolatban az első negyedévben 23 intézkedés történt, tájékoztatott szerdán a megyei kormányhivatal. S megerősítették: a korábbi évekhez hasonlóan a második és a harmadik negyedévben is lesz akció ellenőrzés. Keszthelyi László, a Magyar Számviteli Szakemberek Egyesületének megyei alelnöke amondó: a fekete munka nemcsak a munkaadót, hanem a dolgozót is érzékeny érintheti.

– Ha netán baleset éri a dolgozót, nem tud mit tenni, saját zsebből kénytelen fizetni a kiadásait, már ha van hova nyúlnia – jegyezte meg. – Az is probléma: akit nem jelentenek be hivatalosan, azután nem fizetnek TB-t, s később a nyugdíjnál is kellemetlen meglepetések adódhatnak. Nyilván a munkavállalót is súlyosan érinthet egy ellenőrzés, ha az szabálytalanságot tár fel. Közismertek az ellenőrzések, egyesek mégis vállalják a kockázatot, bár nagy a lebukás veszélye, s az eljárást automatikusan megindítják.

Tízmilliós bírsággal sújthatják a vállalkozókat

Makkos Péter, a Kisosz fonyódi csoportelnöke rámutatott: régen lejárt az az időszak, amikor a vállalkozók tömege egy nyáron akarta megkeresni a tíz évre valót. Általános szakmai érdek, hogy minden téren felkészült, tisztességesen dolgozó vállalkozók várják a turistákat a Balatonnál is. Szervezetük amúgy évről évre szakmai tanácskozásra hívja a vendéglátósokat, kereskedőket, ahol a legfontosabb adózási és munkaügyi tudnivalókat ismertetik a szakemberek.

– A Balatonnál is nagy a munkaerőhiány, a vendéglátósok örülnek, ha megfelelően képzett munkaerőt találnak – folytatta. – Igyekeznek mindent megadni számukra, értelemszerűen azt szeretnék, hogy a foglakoztatás szempontjából is zökkenőmentes legyen a nyáir idény.

A munkaügyi bírság mértékének kiszabásáról a munkaügyi ellenőrzésről szóló törvény rendelkezik, amely alapján 30 ezer forinttól 10 millió forintig terjedhet. S ha az eljárás alá vont foglalkoztatónál az ellenőrzés megkezdésekor a foglalkoztatottak száma a 20 főt nem haladja meg, a munkaügyi bírság összege 30 ezer forinttól ötmillióig terjedhet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában