egymillió

2018.01.20. 17:55

Aláírásokat gyűjtenek az őshonos európai kisebbségekért

Egymillió aláírást gyűjtenének az őshonos európai kisebbségekért: a Minority SafePack kisebbségvédelmi akciójához Somogyban is csatlakoztak.

K. G.

Úgy vélik, hogy az EU-ban jelenleg nincs olyan átfogó jogszabály, mely garantálná az őshonos nemzeti kisebbségek, köztük a környező országokban élő több millió magyar jogait. Az aláírásgyűjtést a Rákóczi Szövetség koordinálja hazánkban. Giber Vilmos, a somogyi Mártírok és Hősök Közalapítvány elnökeként a kezdeményezés élére állna megyénkben.

– A cél az, hogy az Erdélyben és a környező országokban elszakított nemzettestvéreink olyan státuszba kerülhessenek, amely kisebbségként őket megilleti – mondta Giber Vilmos. – Kinyomtattam az internetről a kérdőívet, amelyt a kollégáim 95 százaléka aláírt, vittek haza a családnak is. Ha egy aláírással tehetünk a nemzettestvéreinkért, akkor tegyük is meg.

Giber Vilmos szerint hasonló akció indulhatna somogyi munkahelyeken, hivatalokban, oktatási intézményekben. Aláíró íveket a Mártírok és Hősök Közalapítvány biztosít, az összegyűjtött szignókat le lehet adni a Somogy Temetkezési Kft.-nél és a kaposvári Klebelsberg Középiskolai Kollégiumban. Hozzátette: mindenki figyeljen rá, hogy ez az EU által szerkesztett aláíró ív, és ha rosszul töltik ki, akkor formai hibákra hivatkozva érvénytelenítik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában