Készülődés

2017.12.17. 15:47

Nem hagyták az utolsó napokra

Hatalmas tömeg hömpölygött a kaposvári nagyáruházak környékén szombaton és aranyvasárnap délelőtt. Sokan ezen a hétvégén akarták beszerezni a karácsonyi ajándékokat. Ez érződött az üzletek forgalmán.

Kovács Gábor [email protected]

Mint az orgonasípok: szembe jött velünk hat kisebb-nagyobb gyermek felpakolva ajándékokkal, velük az édesapjuk, Fajcsi Attila.

– Tabról jöttünk, és a gyerekek dönthették el, hová menjünk bevásárolni, ők pedig Kaposvárra szavaztak Siófok helyett – mondta az apa. A család összesen százezer forintot költ karácsonyi ajándékokra. Vettek mobiltelefont, drónjátékot, játék szintetizátort, kisautót. Bizony spórolni kellett volna mindehhez, de szerencsére a munkahelyen kiutaltak egy havi bért karácsonyra az apának.

A közeli játéküzletben megtudtuk, hogy a legók és az olcsó társasjátékok a legkelendőbbek az idén karácsony előtt, de a kreatív játékok és az írószerek is jól fogynak.

– Lehetne olcsóbb is – pakolta a bevásároló kosarába kettesével a babákat a homokszentgyörgyi Kimpf Ferencné. Hét unokája közül négy lány. A somogysárdi Kálnásy Sándor festőkészletet vett az unokáinak, 21 ezer forint volt az ára. Már a csomagolópapírt is beszerezte. A játékkonzolokat is sokan keresték a gyerekeknek. FIFA 18 PS3, sorolta a boltból kijövő, nyolcéves Novák Marci, hogy milyet szeretne. Hasonlót biztosan hoz a Jézuska, nyugtatta meg édesanyja. A legtöbben már aranyvasárnap megvásárolták az ajándékokat.

– Nem szabad mindent az utolsó pillanatra hagyni, mert a végén kifosztják a boltokat a vevők – adott jó tanácsot a kaposvári Farkas Péter, aki szándéka szerint céltudatos és hasznos ajándékokat válogatott.

Hasonlóan gondolkodtak sokan, és ez érződött az üzletek forgalmán. Az egyik kaposvári bevásárlóközpontban lévő ruhaboltban 20-30 százalékkal is megnőtt a forgalom, becsülték meg az eladók. Sok ruhaüzlet 20-30, néhol 50 százalékos leárazással csábítja a vevőket karácsony előtt. A vártnál nagyobb az érdeklődés az idén, közölte az egyik legnagyobb könyvkereskedő cég kaposvári üzletének vezetője, Fülöp Németh Amelita. Egy átlagos hónap forgalmának a dupláját könyvelhetik el december végén. A legkelendőbbek az ifjúsági és a gyermekkönyvek, de sok skandináv krimit és nőknek szánt thrillert is eladtak mostanában. A taszári Horváth Jánosné a hegymászó unokájának keresett könyvet éppen, ezért az útikönyveket nézegette.

– Nálunk olyan a meglepetés, hogy a gyerekek előre közlik, hogy mit szeretnének – mondta mosolyogva egy másik boltban a kaposvári Tavali Béláné, aki gyermekenként legalább tízezer forintot költ a karácsonyra. Sokan készpénzt, vagy ajándékutalványt adnak inkább a fiataloknak az ünnepekre, mint a nagybajomi Sándor, aki nejével indult bevásárolókörútra. Mellettük a kaposvári Margó édességet, gyümölcsöt vett le a polcról a boltban. Azt vallja: legyen bár szerényebb az ajándék, az a lényeg, hogy karácsonykor együtt legyen a család.

 

Egy tűt sem lehetett leejteni a hipermarketben és a vásárban

Aranyvasárnap délelőtt egy tűt sem lehetett volna leejteni a legnagyobb kaposvári hipermarketben. A legtöbben a hétvégi élelmiszer bevásárlást kötötték össze az ajándékok keresésével. Jól fogyott a kilóként ezer forintért kínált szaloncukor, ám az 5-10 ezer forintért árult Star Wars bábukért senki sem állt sorba. A 10-23 ezer forintos műfenyőket már többen nézegették.

– Szebb az igazi fenyőfa, de nálunk a panelban két nap alatt kiszárad, hiába csinálunk vele akármit – felelte kérdésünkre az egyik vevő, egy középkorú hölgy.

A kaposvári vásárt is megtöltötte a tömeg. Ott 1200-1800 forintért mérték a szaloncukor kilóját, de 4500 forintért is akadt különlegesség. A hidegebb idő miatt az overallok és a kabátok fogynak a legjobban, válaszolta kérdésünkre az egyik ruhaárus, de nem volt túl lelkes. A nagy dömping eddig elmaradt náluk, és az utolsó héten már nem is számítanak nagy csodára.

A grincs sem fogyott igazán jól, pedig mindössze mindössze háromezer forintért kínálta Kiss Katalin, aki elmondta: náluk megváltozott munkaképességűek gyártják az asztaldíszt. Az adventi készlet már elfogyott, most a párologtatókat és a mécsestartókat keresik, mondta a kerámiákat áruló Sajtos Balázs. Szerinte lehetne nagyobb forgalom is, de kezd alakulni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában