régen történt

2018.02.11. 14:00

Árvíz: a nap, amikor a Kapos folyó volt az úr Kaposváron

Kettőezer-öt augusztus 22-én három hónapnyi eső esett három óra alatt, s kilépett medréből a Kapos folyó.

Molnár Gábor

File name :DSC_0665.JPG File size :1.4MB(1443229Bytes) Date taken :2005/08/22 08:25:58 Image size :2144 x 1424 Resolution :300 x 300 dpi Number of bits :8bit/channel Protection attribute :Off Hide Attribute :Off Camera ID :N/A Camera :NIKON D2X Quality mode :N/A Metering mode :Matrix Exposure mode :Programmed auto Speed light :No Focal length :18 mm Shutter speed :1/200second Aperture :F7.1 Exposure compensation:0 EV White Balance :N/A Lens :N/A Flash sync mode :N/A Exposure difference :N/A Flexible program :N/A Sensitivity :N/A Sharpening :N/A Image Type :Color Color Mode :N/A Hue adjustment :N/A Saturation Control :N/A Tone compensation :N/A Latitude(GPS) :N/A Longitude(GPS) :N/A Altitude(GPS) :N/A

A jelenlegi időjárási viszonyokhoz igazodva, ezúttal egy 2005-ös történetet elevenítünk fel. Augusztus 22-én hatalmas eső zúdult Somogyra, szinte nem volt olyan település a megyében, ahol ne okozott volna károkat a felhőszakadás. A legnagyobb pusztítást Kaposvár szenvedte el, a Kapos folyó ugyanis kilépett a medréből.

– Hétfőn hajnalban Kaposváron kilépett medréből a Kapós folyó és elárasztotta a környező utcákat – írta a Somogyi Hírlap akkor az esetről. – Éjszaka kilencven milliméter csapadék esett, annyi, mint máskor két-három hónap alatt. A folyó száz lakóépületet veszélyeztetett. A délutáni esőzés és a gyűjtőterületről érkező utánpótlás tovább emelte a vízszintet, a helyzet estére romlott. A töltéseket folyamatosan emelni kell. A megyeszékhelyen százötven tűzoltó dolgozott, a kaposváriak mellett dombóváriak, nagyatádiak, marcaliak is. Önkéntesek és a veszélyeztetett utcák lakói is segítettek a mentésben.

Íme, ilyen volt a helyzet 2005. augusztus 22-én

 

Volt olyan alagsori lakóház, ahol a hűtőszekrény tetejéig ért a víz. A kerteket, utcákat elöntötte, s a házakat is teljesen körbevette az ár. Csurig teltek a pincék, vízben álltak a házak. A gumicsizma felesleges volt, mert térden felül gázoltak az iszapos lében az ott lakók. A homokzsákok sem tudták eltorlaszolni a víz útját az alacsonyan fekvő területen, s a szivattyúk is hiába mentek, hogy visszapumpálják a vizet a mederbe: a folyó vízszintje már nem bírta el.

Az akkori eset nem ismétlődhet meg, ugyanis megvalósult egy komplex árvízvédelmi beruházás, mely megakadályozza, hogy – legyen bármekkora esőzés – a Kapos kilépjen a medréből.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában