kár

2018.05.26. 10:00

Az esőktől reped a gyümölcs

Ezekben a napokban már megkezdődött a cseresznye szedése, s hamarosan megjelenik a korai meggy is. A márciusi fagyokat aránylag jól viselték a gyümölcsfák Somogyban.

Góz Lilla

Csorvás. Hunapfel - meggyszedés és cseresznye válogatás

Már a korai cseresznyét szedik Kaposszerdahelyen. Kerti Norbert, kaposszerdahelyi őstermelő családjával harmincegy hektáron termeszt cseresznyét és meggyet. – A mínusz 17–20 fok nem tett jót a gyümölcsnek, nem volt kíméletes a cseresznyéhez az idei időjárás. Sajnos a folytatás még rosszabbnak ígérkezik, a szilvát, az almát és a barackot ugyanis még jobban károsította a fagy. Cseresznyéből az idén közepes termésre számítunk – mondta Kerti Norbert.

Megjegyezte: a jelenlegi viharos idő sem tesz jót a cseresznyének, az eső miatt ugyanis reped a gyümölcs. A napokban megkezdik a meggy szedését is, bíznak benne, hogy abból többet szüretelhetnek.

A Balaton Kertész Szövetkezet tapasztalatai szerint megyeszerte közepes termés várható cseresznyéből és meggyből. – A minőséggel nincs gond, nem hasad a gyümölcs, de sajnos a belső piaci lehetőségek továbbra is korlátozottak a termelőink számára. Nagyon nyomott áron veszik át tőlük a terményeket – mondta Máté Józsefné, a szervezet elnöke.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara tájékoztatása szerint a március eleji erős lehűlések elsősorban a Dunántúlon és a Dél-Alföldön okoztak fagykárokat, de azok lényegesen kisebbek voltak, mint a barackféléknél, és elsősorban a korai fajtákat érintették.

A legkorábbi érésű cseresznyefajták (például a Münchenbergi korai, a Májusi korai, a Pomázi hosszúszárú, a Rita) szedése már megkezdődött. A szezon a május utolsó–június első napjaiban érő Bigarreau Burlat fajtával indul majd be igazán, amit számos másik fajta követ az érési sorban. A vásárlók jellemzően a nagy méretű, fényes és sötétpiros színű gyümölcsöt keresik. Magyarországon összesen kétezer nyolcszáz hektáron termesztenek cseresznyét.

 

Ezer tonna is utazik a határon túlra

Az utóbbi öt évben a cseresznyetermés 15–20 ezer tonna között mozgott, a tavaszi, nyár eleji időjárástól függően. Mintegy hétszáz termelő foglalkozik cseresznye piaci árutermesztéssel országszerte. A termőterület az elmúlt tizenöt évben folyamatosan emelkedett, a becsült termésmennyiség az idei évben megközelítheti a húszezer tonnás szintet. A cseresznyeexport átlagosan évi ezer tonna körül alakul, és elsősorban a környező országokba, valamint a Baltikumba irányul.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában