ivó cimbik

2019.03.12. 20:00

Az italozást könnyebben elfogadjuk

Habár sokkal több az alkoholbeteg Magyarországon és így Somogy megyében is, mégis elfogadottabb, mint a drogfogyasztás. A somogyi szakemberek szerint egy átgondolt alkoholpolitikára lenne szükség, úgy mint a dohányzás, vagy a droghasználat esetében.

Koszorus Rita

Közel egymillió alkoholbeteg él hazánkban, s a drogfüggők száma százezerre tehető. Ennek ellenére ez utóbbit nagyobb társadalmi ellenérzés övezi, mint az alkoholizmust. Horváth Gábor, a nágocsi Reménység Ház szakmai vezetője szerint ennek oka, hogy az alkohol legális és olcsó szer. – Mindenki által elérhető, gyártható tudatmódosító szer, amely minden háztartásban ott van – mondta a szakember. – Sokkal kevésbé megbélyegzett, mint más szerek, a hétköznapokon is könnyen elérhető.

A magyar ember bírja az italt – szokták mondani. Ezért van az, hogy ha valaki „iszik” az elfogadott és megengedett. Horváth Gábor hozzátette: vannak olyan szakmák, amelyekhez szinte hozzátartozik a alkoholizálás. Így például az építőiparban, de stresszoldó hatása miatt közép- és felső vezetők, vagy orvosok körében is természetes legurítani egy-egy pohárkával. – Az alkohol sokat ígér, keveset ad és mindent elvesz – mondta a nágocsi Reménység Ház szakmai vezetője. – Folyamatokban lepleződik le, hogy valaki függő vagy csak használja a szert.

Hozzátette: míg az országnak van drogpolitikája, az alkoholpolitika a rendszerváltás óta nem erős. Szükség lenne egy átfogó társadalmi összefogásra. – Akár magasabb adótartalommal lehetne felruházni a szeszes italokat, az elérhetőségüket pedig korlátozni. S ugyanúgy fel kellene hívni a figyelmet a káros hatásaira, mint a dohányzás esetében.

Hasonló véleményen van Kovács Gergely az INDIT Közalapítvány Addiktológiai Konzultációs Központ vezetője. – Kevés a felelős bulizásról szóló tájékoztató anyag – mondta. – Az alkohol nagyon könnyen beférkőzik a családok életébe, ez köszönhető a médiának is. Csak nézzünk rá a reklámokra, a szeszes italokat úgy tálalják, mintha valamiféle paradicsomba repítené a fogyasztót.

Ez pedig nincs rendben – tette hozzá a szakember. Ahogy a dohányzás ellen kemény kampány folyik, hasonlóra lenne szükség az alkoholnál is. – Mi is tapasztaljuk, hogy több az olyan fiatal, aki alkohol probléma miatt fordul hozzánk, mint a drogfüggők – mondta Kovács Gergely. – Azt is látjuk, hogy egyre több fiatal nyúl alkoholhoz. Sajnos az ivás a kultúránk része, szinte mindig van rá indok, hogy igyunk.

Mértékkel is lehet inni

Abban egyetértettek a szakemberek, hogy van elfogadható formája az alkoholfogyasztásnak. – Léteznek szociális ivók – mondta Kovács Gergely. – Ezzel alapjában véve nincs is probléma.

Ám, ha már pszichés vagy fizikai tünetek is okoz a megvonás, függőségről beszélhetünk.

– Amikor valaki keveset, alkalmanként és társaságban fogyaszt az még elfogadható – tette hozzá Horváth Gábor. – Ha ebből, egy sérül, fenn áll a veszélye, hogy valaki nem szociálisan használja, hanem visszaélés szerűen.

Tehát, ha egyedül is és naponta, mértéktelenül iszik valaki, az már függőség. S az csak a használó saját magának ámítása, hogy bármikor le tudja tenni. Mert a bármikor, valóban bármikor lehet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában