fejlesztések

2017.09.22. 20:00

Balaton: emelik a tétet, 360 milliárdnál is több juthat a régióra

A turizmus fejlesztésére országosan elkölthető 111 milliárdból minden negyedik forint a Balatonhoz érkezik.

Kolumbán Tünde

Jó esély van arra, hogy a Balaton-programban megítélt 360 milliárd forintnál is több pénz jut a régióba – mondta Bóka István, a Balaton Fejlesztési Tanács (BFT) elnöke, a szervezet pénteki ülésén Siófokon, miután több minisztérium képviselője is arról számolt be: az egyes operatív programokban, a Balaton fejlesztésére szánt milliárdok a már megkötött támogatási szerződések alapján meghaladják azokat az összegeket, amiket eredetileg a régióra szánt a kormányzat.

A somogyiak például a terület- és településfejlesztés terén bizonyultak igen aktívnak, hiszen az operatív programban meghatározott 8,2 milliárd forint helyett mintegy 10 milliárd forintot már megítéltek a pályázóknak. Ehhez hasonlóan a közlekedésfejlesztés és az energiahatékonysági programok terén is több pénz kerül a Balatonhoz, mint ahogy azt eredetileg tervezték.

A turisztikai támogatások esetében az ágazat fejlesztésre 26,7 milliárd forint áll a balatoniak rendelkezésére. A BFT ülésén ezzel kapcsolatban elhangzott: ez azt jelenti, hogy a gazdaságfejlesztési és innovációs programból (GINOP) a turizmus fejlesztésére országosan elkölthető 111 milliárd forintból minden negyedik forint a Balatonnál hasznosul.

Somlyódy Balázs, az Országos Vízügyi Főigazgatóság vezetőjének a vízgazdálkodást érintő beszámolója szerint legkésőbb 2019-ben megkezdődhet Sió-zsilip kivitelezése azután, hogy lezárultak az egyeztetések. A siófoki önkormányzattal egyetértésben meghatározták a műtárgy helyét valamint méretét egyaránt. A zsilip vízjogi létesítési engedélye még az idén meglehet, jövőre megkezdődhet a tervezés, azt követően pedig a tényleges kivitelezés – mondta a főigazgató.

A BFT ülésén élénk párbeszéd bontakozott ki a tópart zajterheléséről, miután Rácz András, a Földművelésügyi Minisztérium helyettes államtitkára a környezetvédelem terén megoldandó problémaként a fesztiválok okozta zajvédelméről is beszélt. Véleménye szerint ezt a kérdést az épp módosítás alatt álló Balaton törvényben kellene szabályozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában