videó!

2018.07.19. 16:45

Balatonboglár a világzene központja

Kulturális kavalkádban lehet része annak, aki vasárnapig ellátogat Balatonboglárra. Harmadik éve a Platán strand különböző nemzetiségekkel népesül be, akik kultúrájukat, gasztronómiájukat és folklór örökségüket mutatják be.

Góz Lilla

Sárkányok, királyfik és királylányok lepték el a Platán Strandot. Mindannyian Gulyás Anna irányításával egy moldvai mesejátékba csöppentek bele. A legkisebbek is felszabadultan kurjongattak, táncoltak a hegedűk, dobok játékára.

– Anya, ugye holnap is eljövünk – kérdezte a királylány édesanyját.

A moldvai mellett roma, indiai, török meséket is megnézhetnek a legkisebbek az Évkerék Társulat előadásában. Nem csak eljátsszák, hanem kutatják is a mesék mondavilágát.

– Néprajzos érdeklődésem találkozott az előadó-művészettel a meséinkben. A hagyományos kultúrákban a mesék a világ rendjéről szóltak és nagyon sok mély tanítás van bennük – tette hozzá Gulyás Anna. Őket követően DzsinnKalaDzsi magyar orosz és mongol dallamokkal szórakoztatta a közönséget. A legkisebbek didgeridoo vagy a doromb hangszert is kipróbálhatták.

Már délelőtt benépesült az indonéz sátor. Itt különleges Baliról, Jáva szigetéről származó hangszereket lehet kipróbálni. A zenészek húsz éve az indonéz nagykövetség segítségével egy éves ösztöndíj keretében sajátították el a zenét, nyelvet, festészetet és táncot.

– Este a meséinket gamelán hangokkal, különleges bongó hangzsongással kísérünk, olyan mintha tündérországba járnánk – mondta el Novák Anikó. De felcsendült a nap folyamán a citera, bambuszfuvola, a nyárshegedű, más néven rebab is.

– A legtöbb hangszer ütős hangszer, ilyenek a gongok. A metalofon hangszerek pedig 30 centimétertől egészen egy méterig terjednek – Wimmer Zsuzsanna. Hozzátette: másképp oszlanak el a hangközök, mint Európában és a fémes csengés meghatározó a hangzásban.

Novák Anikó, zeneszerző, zenepedagógus a másik sátorban pedig a magyar folklór világával ismertette meg az érdeklődőket. A dallamos muzsika mellett gyógyteákat is lehetett kóstolni. Aki pedig kedvet kapott a tésztanyújtáshoz, az az olaszok sátrában elkészíthette, vagy akár a tradicionális paradicsomszósz receptjét is megkaphatta.

A Babel Sound világzenei fesztiválon idén is unikális, hazánkban csak itt látható előadók lépnek fel.

– Húsz országból, például Chiléből, Szenegálból érkeztek fellépők, ők esténként a nagyszínpadon mutatkoznak be – mondta el Viszt Viktor. A Babel Sound főszervezője hozzátette: túlsúlyban vannak a spanyol ajkú zenészek, de nappal sem unatkoznak a résztvevők. Napközben öt ország – Törökország, Portugália, Indonézia, India, Olaszország – interaktív programokkal várja a fesztiválozókat.

– Hangszeres workshopok, különleges interaktív mesék vagy papírmasé készítés. A cél, hogy a távoli kultúrák, folklórját, örökségét bemutassuk, megismertessük a közönséggel – tette hozzá Viszt Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában