Ha végre itt a nyár

2017.08.01. 07:02

Balatoni nyár – hét közben is telt ház van a magyar tengernél

A szezon félidejében tartanak a Balaton-parti szállásadók és vendéglátók. A piac szereplőinek egyöntetű véleménye, hogy az idei szezon jól alakult.

Koszorus Rita

Jó szezonra számítanak az előszezon és a mostanáig eltelt időszak alapján a balatoni turizmusban dolgozók. Igaz a Kereskedelmi és Vendéglátó Vállalkozók Somogy Megyei Érdekképviseletének elnöke óvatosabban becsli az eredményeket. Kertész Rezső szerint szeszélyes volt az eddigi nyár, hiszen esős és kánikulai napok váltották egymást. S igazán csak a következő három hét forgalma alapján lehet mérleget vonni. Ha megmarad a strandidő, akkor jó eredményekkel számolhatnak a vállalkozók. Akik szerint az idei nyáron a bőséges programkínálat mellett, a biztonságos pihenés volt a legvonzóbb tényező.

Egyre jobban szeretik a turisták a Balatont. Hoffmann Henrik, a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke szerint eddig sikeres a szezon. – Az elmúlt évekre jellemző növekedés üteme az idén is meglesz – fogalmazott a turisztikai szakember. – Településtől függően körülbelül 2 és 10 százalék között várható a forgalomnövekedés. Összességében pedig 5 százalék körül alakul a vendégéjszakák számának növekedése.

Hoffmann Henrik hozzátette: a leggyakrabban magyar vendégek érkeznek, de a külföldiek is újra felfedezték a Balatont. – Cseh, szlovák, lengyel és osztrák vendégek egyre gyakrabban foglalnak – közölte a Balatoni Turizmus Szövetség elnöke. – Ez köszönhető annak, hogy egységes desztinációként jelenik meg a Balaton ezekben az országokban. S nagyon fontos, hogy a magyar tenger messze a legbiztonságosabb európai üdülőhely.

Ám a bőséges programkínálat is vonzza a turistákat, így a Balaton már nem csak a riviéra jelleget tölti be. Makkos Péter, fonyódi vállalkozó is hasonló tapasztalatokról számolt be. – Sokan jönnek a programok miatt – mondta a szakember. – De nálunk a kutyás fürdőhely is egy új szegmenst ért el.

A SZÉP-kártya és az Erzsébet utalvány pedig jelentős forgalmat generál, tette hozzá Makkos Péter. – Nőtt a forgalom, ezek a készpénzt helyettesítő fizetőeszközök serkentik a fogyasztást. A Balatonnál most is telt ház van, mondta a fonyódi vállalkozó. – Második hete, hogy alig akad kiadó szoba a tó körül – emelte ki. – Hétközben is sok a vendég, de hétvégén mindig nagyobb a forgalom. Ilyenkor ugyanis a régióból is sokan strandolnak a tónál.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában