a mozgás öröme

2018.02.24. 20:00

Körbetekeri a Balatont, megmászta a Mont Blanc-t a szupernagypapa

Nyolcvanegy évesen nyolcvanegy fekvőtámasszal ünnepelte születésnapját a zamárdi Kiss Valér. A nyugdíjas férfi élete mindig is aktív volt, az is maradt. Nemrég a Mont Blanct is megmászta, az idén pedig újra körbetekeri a Balatont.

Koszorus Rita

Több száz kilométeres távolság sem akadály a 81 éves Kiss Valér számára, aki tavaly lányával együtt körbebiciklizte a Balatont. – Mivel futni már nem tudok a térdem miatt, elkezdtem a kerékpározást – mesélte a sportos zamárdi nyugdíjas. – Az idén kapok térdprotézist, utána nem fog menni a kerékpározás sem, ezért még a tavasszal körbe akarom ismét tekerni a Balatont – mesélte a fiatalokat meghazudtoló lendülettel bíró Kiss Valér, aki elárulta: sosem volt az az otthonülős típus. – A Balatonban minden nyáron úszok és régebben jártam úgynevezett veteránversenyekre – idézte fel a a 81 éves férfi, aki valójában ízig-vérig fiatalember ma is. – Az egyik legnagyobb ilyen élményem volt, amikor 1985-ben kijutottam Rómába.

Egy veterán világbajnokságot tartottak az olasz fővárosban, ahol Kiss Valér is indult. Ám, mint mesélte, akkortájt nem igazán volt ideje sokat edzeni, inkább a munka foglalta le a mindennapjait. Ezért, amint megérkeztek a taljánokhoz, a buszról leszállva kezdtek edzeni. Az igazi élmény azonban az utazás volt, hiszen két hetet tölthetett az akkor 48 éves férfi Rómában és a történelmi város egészét bebarangolhatta.

– Ezután sem hagytam abba – folytatta Kiss Valér. – A közelben lévő versenyeken mindig részt vettem. Volt olyan is, amikor fiatalokkal versenyeztem. Mert a megyéket általában ők képviselték, minket pedig én – már akkor 50 évesen. Általában a kitűzött cél, hogy csak utolsó ne legyek. Ez általában sikerült is, a mezőny vége előtt végeztem néhány hellyel. Mégis, nekem nagyobb volt a szurkolótáborom, mint azoknak, akik elsők lettek. Amikor a jó dolgokra, a kedves emlékekre emlékszem vissza szívesebben.

A futás aztán igénybe vette, a ma 81 éves zamárdi férfi térdét, s ma már csak bringázik, vagy gyalogtúrákra jár. Egy nagyobb ilyen kirándulás volt, amikor megmászta az azóta a Himalájában elhunyt Erőss Zsolttal a Mont Blanc-t. Egy siófoki orvosbarátja invitálására vett részt a nem mindennapi kiruccanáson. – Két éjjel sátoroztunk, miután elindultunk a csúcsra – idézte fel a túrát Európa tetejére Kiss Valér. – 4200 méter magasan van a Vallot-ház, ez volt az utolsó pihenés. Onnan indultunk a csúcsra. Mivel előtte ilyen magasságban nem voltam még, elég megterhelő volt. Olyan 10-20 lépésenként meg kellett állni levegőt venni. Végül aztán felértünk a csúcsra, ami hihetetlen érzés volt. Azonnal elfelejtettük a fáradtságot, a kimerültséget. Onnan körbenézni fantasztikus volt, beláttuk Svájcot, Franciaországot és Olaszországot is. Szenzációs élmény volt.

Nem hagyja testét ellustulni

Kiss Valér azért is tudott ilyen fitt maradni, mert sosem mondott le a mozgás öröméről. Egész életében sportolt, már fiatalon is és a nyugdíjas évek beköszönte után sem hagyta abba. Elmesélte: majdnem mindennap edz, hiszen általában reggeleket tornával indítja. – Nyáron általában nem edzem, de szeptemberben mindig újra elkezdem – mesélte a zamárdi nyugdíjas. – Általában azért szoktam dolgozni, hogy mire a szülinapom van januárban, le tudjak nyomni, annyi fekvőtámaszt ahány éves vagyok.

Ez idén sem történt másképp, tette hozzá. – Igaz, nem tudtam rendszeresen készülni rá, mert meg voltam fázva. Normál esetben azt szoktam csinálni, hogy napról-napra mindig többet csinálok meg. Tehát mondjuk tízzel kezdek és folyamatosan emelem a fekvőtámasz adagot. Dacára a megfázásnak a 81 fekvőtámasz nem okozott gondot a férfinak, végül teljesítette a kitűzött célt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában