Bővítés és fejlesztés

2017.08.23. 17:30

Bringára fel! Egymilliárdot költenek a kaposvári kerékpárutakra

Bővítik és fejlesztik a Németh István Program keretében a kaposvári kerékpárút hálózatot – erről Szita Károly polgármester számolt be sajtótájékoztatóján.

Koszorus Rita

– Ha a kaposváriak összefognak, akkor nagy dolgokra képesek – fogalmazott Szita Károly. – Ilyen az évszázad legnagyobb beruházása a Németh István Program is, amelyben 171 milliárd forintot ruházunk be. A program egy állomása a kerékpárút-hálózat fejlesztése, tette hozzá a polgármester. A Sportcsarnoktól a Desedáig fut az a szakasz, amelyet elsőként adtak át a kaposváriaknak 1973-ban. Húsz éve ezen az úton nem végeztek fejlesztést, tette hozzá a városvezető. – Nagyon sok kerékpáros használja, ezért eltökélt szándékunk volt, hogy felújítjuk ezt a kerékpárutat – emelte ki Szita Károly.

A Kaposvári Városi Sportcsarnoktól a Desedáig tartó 3,3 kilométer hosszú kerékpárútszakasz felújítása 68 millió forintba került, s ez nem csak a burkolat cseréjét jelenti, a vízelvezetők rekonstrukcióját is. Ez azonban még nem minden, a kerékpárosok további újításokra számíthatnak – hangzott a szerdai sajtótájékoztatón, melyen a fejlesztésről számoltak be.

A Németh István Program részeként részeként lehetőséget kapott Kaposvár arra, hogy közel egymilliárd forintos kerékpárút-hálózat fejlesztési beruházást valósítsunk meg – közölte Szita Károly. – A kerékpársávokat és utakat 16 km-rel bővítjük majd.

A Település- és Területfejlesztési Operatív programból nyert támogatást a fejlesztésre a somogyi megyeszékhely, amelynek köszönhetően a most még 24 kilométeres kerékpáros hálózat 40 kilométer hosszúra bővül.

– Ezek részben új burkolatokat jelentenek, részben pedig a már meglévő burkolatokon kerékpáros nyomvonal kijelölését – mondta Komor Zoltán, a Kaposvári Városháza beruházási ügyintézője. – Toponár és Kaposfüred tekintetében is olyan épített kerékpárutat létesítünk, ahol alkalom nyílik arra, hogy a kerékpárosok két irányban tudjanak megfelelő környezetben, biztonságosan közlekedni.

Komor Zoltán hozzátette: a közbringarendszert is bővítik, a mostani négyről, tizennyolcra bővül az állomások száma és 17 új elektromos és hagyományos kerékpárt is vásárolnak.

– A tavalyi évben 16 ezer alkalommal váltottak ki közbringát Kaposváron és használták azt – mondta el kérdésünkre Szita Károly, polgármester. Hozzátette: az állomások megnégyszerezésével, a közbringa hálózat behálózza majd a várost, így biztosan meg fog többszöröződni a kihasználtság is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában