Csombárd

2017.09.21. 20:55

Buszsofőrként szállítja a falu népét a polgármester

Nem ritkaság, hogy a polgármester egy-egy csombárdit személyesen szállít haza. ifj. Sótonyi György ugyanis buszsofőrként dolgozik.

Kovács Gábor

Gyakran vezet tehát az útja a saját falujába négy keréken, s persze nem személyautóval. A Dél-Dunántúli Közlekedési Központban buszsofőrként dolgozik ifj. Sótonyi György csombárdi polgármester. A munkája révén első kézből tudja azt is, hol rosszak az utak.

– A csendes kis falunkban van ugyan átmenő forgalom van, de nem nagy – mondta a polgármester. – Lehetne sokkal nagyobb is, mert sokan mennének erre Marcaliba, közelebb van Kaposvártól. Ám rosszak az utak, Bodrogon például rettenetesen. Írtunk is egy levelet a közútkezelőnek hárman környékbeli polgármesterek: Hetes, Csombárd, Bodrog településvezetője, de egyelőre nincs forrás az útfelújításra.

Van viszont önerős pénz, abból csináltatták meg a ravatalozót több mint négymillió forintért. Saját forrásból építettek egy játszóteret is, s 200 ezret költenek virágokra minden évben. Ám maguk is termesztenek, palántáznak, részt vesznek a Virágos Magyarországért mozgalomban. A nyolc helyi közmunkás az utcák rendbetételén dolgozik. Kaposvár közelsége miatt a legtöbb csombárdinak van munkája. Vannak a környéken mezőgazdasági vállalkozók is, de csak idényjelleggel igazolnak le egy-két embert a faluból.

– Minden pályázatba belekapaszkodunk, most nyertünk 31 millió forintot a többfunkciós szolgáltatói épületünk felújítására – folytatta ifj. Sótonyi György. – A nyílászárókat, az elavult kazánt és a fűtésrendszert cseréljük ki a pénzből. Itt van a könyvtár és a házasságkötő terem is, sajnos az utóbbit egyre kevesebben látogatják, de sok közösségi rendezvényt tartunk.

A művelődési ház egyfajta családi örökség is, hiszen ifj. Sótonyi György édesapjának az ötlete volt a megépítése, és az 1960-as években az új művelődési ház is fellendítette a kulturális életet. Akkoriban a csombárdi kastély egykori lóistállójának az épületében is amatőr színjátszókört hozott létre a falusiaknak. Később a nagyobbik lányunokája vette át a stafétabotot, ő ismertette meg a színdarabokat a helyi gyerekekkel. Jelenleg 41 gyermek él a 298 fős településen, a lakosságszám örvendetes módon nem csökken mostanában. Igaz, hajdan, amikor az 1900-as évek elején még id. Sótonyi György édesapja volt a bíró a faluban, még sokkal többen laktak a községben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában