vizsga

2019.04.25. 20:00

Tragédia a ménvizsgán

Az ország minden tájáról érkeztek tenyésztők, hogy levizsgáztassák hidegvérű lovaikat Kaposváron. Egy ló megbokrosodott és rakományával keresztül gázolt egy asszonyon.

Góz Lilla

Átgázolt a ló egy fotóson

Megsérült egy nő a csütörtöki ménvizsgán, mikor egy hidegvérű ló megbokrosodott és a szánnal együtt átment rajta. A fotós a balesetet követően még tudott kommunikálni, de mire a mentők kiértek eszméletlen állapotba került. Információink szerint a Kaposi Mór Oktató Kórház Sürgősségi Osztályára szállították.

Pajkos átment, Jerikó megbukott a hidegvérű mének idei vizsgáján

Heves megyéből érkezett a három éves Pajkos. A pej mén jól vette az akadályokat a vizsgán. – Nagyon szeretjük a hidegvérű lovakat, főként fedeztetés miatt tartjuk az állatokat – mondta el Boros István. Először egy öt fős bizottság bizottság bírálta a küllemét. Majd fogatban kellett két kilométeren át ügetnie és lépésben haladnia. Ezt követően több száz kilónyi súlyt kellett húznia szánon. Küllemre és teljesítményre is megmérettek a Dunántúl legjobb hidegvérűi a Kaposvári Egyetemen tartott ménvizsgán. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület szemléjén 26 jelölt állt az ítészek elé.

– Egyesületünk 1254 hidegvérű kancával és 198 ménnel rendelkezik. Tenyésztőink egyre jobban kedvelik a fajtát, számukra a megmérettetés a továbbtenyésztés miatt fontos – mondta el Kassanin Milán, a szervezet elnöke. Megjegyezte: Somogy megye a hidegvérű lótenyésztés bölcsője, Göllén, Toponáron, Somogyszilben, Bőszénfán, Nagybajomban tartják ezt a fajtát.

 

A bőszénfai Vadgazdálkodási Tájközpont négy lovat hozott a vizsgára.

– Mindenképpen fontos a tenyésztés érdekében, hogy javuljon a fajta. Ez minőségi fedező mének és kancák nélkül nem megy – mondta el Novák Ferenc, a tájközpont ménesvezetője. Megjegyezte: 123 ló alkotja a ménesüket. A téli takarmányozásban fogatba kötve vadetetést végzik velük, de a legelőket is takarítják. Idén egy ötéves kísérletbe is kezdenek.

– A 24 órában sikerült bizonyos ménvonalakat visszahozni, hogy milyen minőségben, az a jövő feladata. Egy behozott lengyel mén az elveszett régi jó tulajdonságokat még hordozza, megpróbáljuk visszaültetni a magyar hidegvérűbe. Nem szeretnénk beszennyezni a fajtát, egy öt éves kísérletet kezdtünk el – tette hozzá Novák Ferenc.

Rajczi Balázs 2003 óta foglalkozik hidegvérű lovakkal.

– A 40 hektáros családi gazdaságban dolgozok velük. Nagyon nyugodt vérmérsékletű, valamint nagy a teherbírású állatok a testméreteik miatt – tette hozzá. Az utóbbi években azt tapasztalja, hogy egyre népszerűbb a fajta.

– A ménvizsgán elnyert igazolás nem csak szakmai szempontból fontos, a minősítés anyagilag is kamatozik. A nyilvántartásba vett lovak piaci értéke ugyanis csaknem a duplája, mint a minősítéssel nem rendelkezőké – mondta el Baranyai Sándor. A Magyar Hidegvérű Lótenyésztő Országos Egyesület társadalmi elnöke hozzátette: a kaposvári vizsgán a 26 lóból 20 teljesítette a megmérettetést.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában