Helyi közélet

2018.04.20. 18:35

Csodás égi tünemények a csillagász-ünnepen

A csillagos égbolt kémlelése már önmagában is egy különleges élménnyel ajándékoz meg, de a Csillagászat-napon érdemes megkeresni a Jupitert és a Holdat.

Koszorus Rita

A Csillagászat Napja a holdfázishoz igazodik, az április közepe és május közepe között bekövetkező első negyedhez legközelebbi szombatra esik. Ez az idén éppen április 21-e, szombat. A csillagászok ünnepén az ország számos pontján így Somogyban is égi élményekben lehet részük az érdeklődőknek.

– Ennek legegyszerűbb módja a járda csillagászat – mondta Mosoni László, a Zselici Csillagpark vezetője. – Ilyenkor csillagász távcsövet helyeznek el közterületen, amelybe belenézhetnek azok is, akiknek ilyen nincs.

A csillagos égbolt kémlelése már önmagában is egy különleges élménnyel ajándékoz meg. De a Csillagászat napi távcsövezéshez érdemes megkeresni a Jupitert és a Holdat. Ez utóbbi már látható, sőt nem túl fényes ilyenkor, tette hozzá a csillagász. – Nálunk is lesz ilyen lehetőség – mondta Mosoni László. – Szombat este 9 órától a csillagvizsgáló épülete elé helyezünk ki távcsöveket és bemutatót tartunk az arra járóknak, sőt beszélgetni is lehet a csillagokról.

Emellett a kupolában a szokásos szervezett program várja az égi látvány iránt érdeklődőket. Ráadásul most érdemes kémlelni a végtelent, hiszen a hétvégén ér csúcsára a kevésbé ismert meteorraj a Lyridák. Nevét onnan kapta, hogy a Lyra csillagképből érkeznek az áprilisi sötétségben felvillanó meteoritok. – A Lyridák, mivel nálunk a Zselici Csillagparkban alacsony a fényszennyezettség, már a Csillagászat napján is láthatóak – mondta Mosoni László. – Városban nem érdemes próbálkozni, ott nem lesz látható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában