a népi építészet emlékei

2017.12.16. 20:00

Csurgó, Mérő nyert – lesz miből költeniük építészeti kincseikre

Részben saját erő, részben állami támogatás segít megóvni a Népi Építészeti Program keretein belül számos emléket hazánkban. Egy csurgói és egy kaposmérői épület is bekerült a támogatottak körébe. Közösségi épületeket alakítanak ki a településeken.

Gyeszát Zsolt

Döntött a kormány a Népi Építészeti Program támogatásairól. Egy csurgói és egy kaposmérői épület is bekerülhetett a 44 támogatást nyert népi építészeti emlék sorába. Veszélyelhárításra, állagmegóvásra, különböző műszaki és építészeti munkálatokra nyertek támogatást a pályázók.

A csurgói református gimnázium udvarán áll az az egykori cserkészház, melynek teljes felújítását kezdeményezte az oktatási intézmény, majd a fenntartón keresztül pályázott. A régen szebb napokat látott épület Medgyaszay István építőművész tervei alapján épült, akinek a nevéhez fűződik az ismert nagykanizsai Medgyaszay-ház is. A csurgói épület helyi védelem alatt áll, korábban nádfedeles volt, faragott tornáccal, ablak- és ajtókeretekkel – tudtuk meg Füstösné Ábrahám Judittól, a Csokonai Vitéz Mihály Református Gimnázium Általános Iskola és Kollégium igazgatójától.

Mint lapunknak elmondta, nagyon szép közösségi épület volt valamikor, mely közben tanári szolgálati házként is funkcionált, mára azonban leromlott az állaga. Az eredeti állapotot szeretnénk visszaállítani. Két ütemben végeznék el a felújítást. Első körben tízmillió forintot szeretnének a ház külső falaira, nyílászáróira és tetőszerkezetére fordítani.

Úgy értesültek, hogy ötmillió forintot sikerült elnyerniük a Népi Építészeti Programban, melyhez szintén ötmillió forintot tud hozzátenni az iskola fenntartója. A belső felújítást másik pályázatból tervezik megoldani. Nyári táborokra alkalmas közösségi házként használnák, de alkotóházban is gondolkodnak.

Hasonló célokat fogalmaztak meg Kaposmérőben is. A Tanár-hegyen fekszik az az épület, melyet Duráczky József tanár építtetett 1942-ben. A ház tetőszerkezetét újítanák fel. Néhány éve megvásárolta az önkormányzat az épületet, melyből közösségi házat alakítanak ki.

Közmunkaprogramban újították fel a falakat és a burkolatot az épületben

A kaposmérői épület azonban már részben megújult. A Start közmunkaprogram keretein belül mintegy 2,5 millió forintból újították fel többek között a falakat és a burkolatot – tudtuk meg Prukner Gábor polgármestertől. Ezúttal hétmillió forintba kerül majd a tető felújítása és a faszerkezet javítása. Ennek felét szintén az önkormányzat biztosítja.

Cikkünk megírásakor még nem derült ki pontosan, hogy az összeg másik felét teljes egészében sikerült-e elnyerni. Ugyanakkor a polgármester szerint mindenképpen elvégzik a felújítást, hiszen önmagában is nagy érték az épület, fontosnak tartják, hogy megőrizzék az emléket. Szeretnének gyermektáborokat megvalósítani az épületnél, ahol nagy terület áll ehhez rendelkezésre. De különböző rendezvények helyszínéül is szolgálhat a ház a jövőben. Az épület falán emléktáblát helyeztek el, mellyel Duráczky József előtt tisztelegnek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában