roham

2018.07.19. 14:00

Diákok hajtanak az olcsóbb albérletekre

Rövidesen elkezdődik a roham az albérletekért: a felvételi ponthatárok kihirdetése után a főiskolások, egyetemisták olcsó fenntartású lakásokat keresnek.

Harsányi Miklós

– A kereslet attól is függ, hogy mennyien jutnak be a kollégiumba – közölte Gócza Zsuzsanna, az Otthon Centrum kaposvári irodavezetője. – Gyakori, hogy 2-3 diák közösen vesz ki egy albérletet, így anyagilag kedvezőbben jönnek ki.

Az árakat tekintve a megyeszékhelyen meglehetősen nagy a szórás: egyes panellakásokban akár havi 50 ezer forint a bérleti díj, a város központjában ennél 30-40 százalékkal is többet elkérnek. A szakember kiemelte: városunkban kevés a szabad albérlet, ugyanakkor meglehetősen magas az érdeklődők száma. Az Arany János utcában a napokban egy plusz két fél szobás lakást vettek ki havi 80 ezer forintért, a Németh István fasorban 90 ezer forintért foglaltak le egy három szobás, téglás otthont, ennél jutányosabb árat, havi 65 ezer forintot fizetnek azért a Füredi úton panelért, melynek szerződését júliusban írták alá.

– A nagykanizsai és a pécsi diákok mellett volt olyan jelentkező, aki Balaton parti településről érkezett – folytatta. – A többség az egész tanévre szeretné kivenni az albérletet, ám olyan is akad, aki biztosra megy, s a nyáron inkább tovább fizeti a díjat, de nem kívánja elhagyni a jó helyen fekvő ingatlant. Fontos tudnivaló: rendszerint két havi kauciót kérnek az ingatlantulajdonosok.

Sümegh Nándorné, a kaposvári Basha Kft. ügyvezetője rámutatott: az albérlők részéről már most komoly érdeklődés tapasztalható. Többnyire családok keresnek kedvező árú ingatlant, ám néhány héten belül minden bizonnyal főiskolásokkal, egyetemistákkal bővül ez a kör. Egyesek korábban számos lakást kifejezetten befektetési céllal vásároltak meg, s vélhetően ezeket az otthonokat is előbb-utóbb bérbe veszik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában