Kolbászfeszt

2018.02.18. 15:30

Disznótort tartottak a piacon

A régi, megszokott ízeket keresik az emberek, nem a tömegárut – ez az tapasztalata Nagy Lajos simonfai őstermelőnek, aki két disznót is levágatott a kaposvári Nagypiac hurkafesztiváljának kedvéért a hétvégén. Szerinte mindenkinek más az ízlése, de leginkább a friss húsból készült, házias, falusias étkeket keresik az emberek.

K.G.

Jól fogyott a csemegekolbász és a csípős is.

– Hazai, frissen sült, csípős! – sorolta a jó kolbász iránti elvárásait az egyik vevő, a kaposvári Farkas József, aki hozzátette: náluk a családban mindig vágtak disznót a korábbi években. Régi emlékek törtek fel a mellette falatozó két idős hölgyben is. Majtán Józsefné és Frank Gáborné szerint az illatok a gyermekkorukat, a családi disznótorokat idézték fel.

A hagyományos kolbászfesztivált az idén kibővítették, mondta el Vargáné Bíró Éva, a Nagypiac ügyvezetője. A vásár és kóstoló mellett komplett disznótort tartottak. Az érdeklődők egy böllér segítségével végigkövethették, hogyan dolgozzák fel a sertés minden részét. Sokan voltak rá kíváncsiak, hiszen ma már nem látni ilyet mindenhol. A hurka és a kolbász mellett töpörtyűt is sütöttek frissen. Más hagyományos ételek sem hiányozhattak, mint a krumplis pogácsa, a rétes, a kürtöskalács, sőt malac formájú édességeket is hoztak a kiállítók. A disznóvágáshoz kapcsolódó programokkal színesítették a gasztronómiai élvezeteket: fellépett az orci Hajdina Néptáncegyüttes, és Csorba Csaba vőfély ismertette meg a nézőket a nyársdugás hagyományával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában