városi közgyűlés

2018.04.26. 14:39

Drasztikusan csökkentették a bölcsődei díjakat Kaposváron

Jelentősen csökkentette a közgyűlés a bölcsődei gondozási díjakat Kaposváron. A képviselő-testület a város tavalyi költségvetésének végrehajtásáról és a pénzmaradványok elszámolásáról is tárgyalt.

Kovács Gábor

A 62,5 milliárd forint főösszegű költségvetés rengeteg beruházást tartalmaz a Németh István Programnak köszönhetően. Szita Károly polgármester leszögezte: Kaposvár azonban olyan erős város, hogy ezen túlmenően megengedheti magának, hogy támogasson kisebb, de fontos tételeket. Ezeket mind megszavazták a képviselők.

Az önkormányzat 3,1 milliárd forintot költ intézményfelújításra, és 233 millió forintot a zártkerti földutak felújítására, ahová a kórház déli tömbje és a Nostra bontásából származó törmelék kerül. Folytatódik a belvárosi lakások komfortosítása, 21 lakást újítanak fel 42 millió forintért. Több ütemű temetőfelújítási program kezdődik 38 millió forintból, amely a város minden temetőjét érinti.

Olyan kisebb támogatásokra is jut a költségvetésből, mint egymillió forintot nyújtani a Vöröskeresztnek egy autó vásárlására. Az evangélikus egyház új orgonájának költségeihez 4 millió forinttal járulnak hozzá, és a KLIK buszvásárláshoz is adnak 5 millió forintot. Egyszeri bérkiegészítést kap 484 önkormányzati dolgozó, átlag bruttó 85 ezer forintot. A Teljes Életű Autistákért Alapítvány eszközvásárlását is segíti az önkormányzat félmillió forinttal. Megemelték a kátyúzásra és a fametszésekre szánt összeget is a büdzsében.

Minimálisra csökkentették a bölcsődei gondozási díjakat Kaposváron, napi 210 forint helyett mindössze 20 forintot kell fizetni a szülőknek. Szita Károly polgármester hozzátette: a bölcsődei férőhelyek bővítésére is átcsoportosítanak összegeket.

Megújul a Kaposvári Termék védjegyrendszer: tágítják a körzethatárokat, de feltétel, hogy a hozzáadott értéknek a városban kell keletkeznie. A helyi élelmiszerek hatékonyabb értékesítésére van szükség, a tervek szerint a Csokonai Fogadó épületében alakítanak ki egy helyiséget erre. A május végi Rippl-Rónai Fesztiválon már új, egységes csomagolásban, díszdobozban kaphatók a kaposvári termékek.

Kiosztják a 67-es útnál kitermelt fát

Szita Károly polgármester bejelentette: Kováts Imre (DK) képviselő felvetése után a kaposvári önkormányzatnak sikerült elérnie, hogy a 67-es gyorsforgalmi út építésekor kitermelt nagy mennyiségű fát szociális tűzifaként kioszthatják a rászorulóknak. A fa az állam tulajdona, amelyet a Nemzeti Vagyonkezelő pályázaton értékesít. Szita Károly kiemelte: a kaposvári önkormányzat azonban talált egy csatornát, amelyen át ingyen juthatnak hozzá ehhez a fához. Ezer köbméternyi, az útépítésnél kitermelt fára nyújtottak be igényt, ami a város kétéves szociális tűzifaigényét kielégíti. Ez 300 családot érint Kaposváron, ők eddig részben pénzbeli támogatást kaptak a tűzifa megvásárlásához. A fa szállításának és felfűrészelésének költségeivel együtt is féláron jut hozzá az önkormányzat a 67-es útnál kivágott tűzifához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában