kultúrkaland

2018.06.24. 20:00

Egyéjszakás kaland a múzeumokban

A reméltnél is nagyobb sikert aratott a hétvégi múzeumok éjszakája a kaposvári Rippl-Rónai Múzeumban: a fegyver és veteránjármű bemutatón kívül mágnesként vonzotta az ifjakat a pénzverés, másokat a portrészobrászat és a népi hangszerkészítés rejtelmei kötött le, s meglepetésként első világháborús recept alapján készült gulyást kínáltak. Akadt olyan látogató, aki szerint a rendezvény sikere - legalábbis pár órára - még a foci vb-t is lenyomta, ami tény: a tavalyinál nagyjából 15 százalékkal többen, közel 1100-an keresték fel a patinás intézményt.

Harsányi Miklós

– Ez volt a gyerekkori álom autóm – sóhajtott fel egy 50 éves férfi, miután tüzetesen végig nézte a Fő utcán kiállított sárga Skoda kupét. – Olyan a stílusa és megjelenése, amit nem kell magyarázni: egyszerűen lenyűgöző.

A Somogyi Veterán Járműbarátok Egyesülete már kora délután birtokba vették a Rippl-Rónai Múzeum előtti szakaszt: élvonalbeli gyűjteménnyel rukkoltak elő, a mezőnyben Zsiguli, Mercedes, Moszkvics és Barkas is feltűnt, s valóságos szelfi-központtá vált az '50-es években készült halványkék Csepel teherautó. Apropó, ha már árnyalatok és stílusok: az autós bemutatóval párhuzamosan divatshow zajlott, Lovász Márta legújabb kollekcióját tekinthette meg a közönség.

– Az öt éves kislányommal jöttem el, remek családi program a múzeumok éjszakája – mondta Guzmics Gábor. – Hosszú órákon át lehet barangolni, tartalmas, s egyúttal szórakoztató a rendezvény. S ami különösen lényeges, hogy valamennyi korosztály megtalálja a számára legvonzóbb bemutatót, itt nem lehet unatkozni. A kisgyermekes szülők éppolyan kellemesen eltölthetik az időt, mint a tini csapatok.

Népi hangszerkészítés, mesterségbemutatók, portrészobrászat: változatos felhozatal tárult a Rippl-Rónai Múzeum udvarán a vendégek elé. 1907-es pisztoly, 1886-ban készült puska és 1916-os Berndorf rohamsisak: a keceli Polgár-gyűjtemény jóvoltából seregnyi I. világháborús tárgyat, eszközt is megtekinthettek a látogatók. S amíg néhány lépéssel távolabb a korabeli pénzveréssel próbálkoztak az ifjak, addig a régésznek felcsapó gyermekek egy ősember csontvázát tárták fel. Gulyás botok, juhász kampók továbbá fejkendők és fátylak: a múzeumi tárlat újabb lehetőséget adott a kalandozásra, eközben „A családok és kultúra” címmel szervezett előadásokat a Xantus teremben a megyei levéltár, s telt házas volt már a somogyi kastélysorsokat bemutató nyitóelőadás. A Rippl-Rónai Múzeumba érkező vendégsereg alig várta a sötétedést, este kilencre időzítették a Juhos zenekarral a táncházat és a tűzugrást: a körtánc ezúttal is nagy sikert aratott, s bár kezdetben szemlátomást a lányok, asszonyok voltak többségben, később a fiúk is bizonyították bátorságukat, s tánctudásukat.

 

Sportos látogatók

Rögtönzött csocsó bajnokság és ping-pongverseny: a Fő utcai Sportmúzeumba késő este is jöttek vendégek, ahol sportos felfrissülési lehetőséget is biztosították a házigazdák.

Bogdán Endre modellje, Adorján József tőre, s számos kitüntetés, sporteszköz és korabeli tárgy emlékeztet a sporteredményekben gazdag múltra. Sport és divat: az érdeklődők szemügyre vehették olimpikonjaink korabeli öltözetét is. Az 1956-os melbourni találkozón zöld színű öltönybe bújtak a férfiak, a '92-es játékokon a világos barna volt a nyerő, míg az 1980-ban a moszkvai olimpiára utaz küldöttség tagjai elegáns sötétkék zakót, nadrágot viseltek. A bemutatóhelyen számos vendég tekintette meg a Steiner-gyűjteményt is.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában