Duráczky-ünnep

2017.10.16. 17:30

Egy hely, ahol 120 éve esélyt kapnak a speciális igényű gyerekek

120 éve végzi a beszédhibás, hallássérült és mozgássérült gyerekek nevelését a Duráczky József Óvoda, Általános Iskola, Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Kollégium (EGYMI) Kaposváron.

Koszorus Rita

Hallás- és mozgássérült, beszédhibás, beszédfogyatékos fiatalok nevelését és oktatását végzik a patinás Sommsich utcai intézményben. Az iskolát nem kímélték a történelem viharai, ám több mint egy évtized elteltével is végzi küldetését: a speciális igényű tanulók nevelését. – Ők a közoktatási rendszer legkiszolgáltatottabbjai – mondta Aáry-Tamás Lajos, az oktatási jogok biztosa a születésnapi rendezvényen. – Sokat változott az utóbbi években az ő megközelítésük, a fogyatékos emberek jogairól szóló ENSZ egyezmény elfogadása után szakítottunk azzal a korábbi megközelítéssel, hogy vannak képezhetetlen gyerekek. Ez azt jelenti, hogy mindenkit tudunk tanítani és a pedagógia lett a zászlóshajója ennek az ügynek.

Ugyanis, ha a fiatalok olyan információkhoz jutnak, amelyeket fel tudnak használni a boldoguláshoz segítenek a családjaiknak és a társadalomnak is, mondta az oktatási jogok biztosa Kaposváron.

A somogyi megyeszékhelyen ehhez minden adott, tudtuk meg Gyurina Éva, főigazgatótól. Igaz, némi renoválás ráférne az épületre. – Az intézmények önállóan nem tudnak pályázati tevékenységet folytatni – mondta a Duráczky EGYMI főigazgatója. – A pályázó mindig a fenntartó tankerület. Így komoly egyeztetéseket igényel a fenntartóval, ha szakmai fejlesztést szeretnénk. De nem csak ezekre, inkább az infrastrukturális fejlesztésekre volna szükség. Az iskolaépületünk 1897-ben került átadásra, az akadálymentesítése megtörtént, de az energetikai felújításra is nagy szükség volna.

A fennállás 120-ik évfordulója alkalmából tartott ünnepségen Gelencsér Attila, Kaposvár és térsége országgyűlési képviselője a társadalom aranytartalékainak nevezte a fogyatékossággal élő fiatalokat. – Tízezreknek segítettek az intézmény szakemberei – emelte ki a honatya. –A gyerekek a kudarcos élet helyett, egy örömtelit választhattak, mert ide járhattak és olyan tudást szerezhettek amellyel boldogulni tudnak az életben.

Hozzátette: az intézmény fennállása során mindig a krízishelyzetben lévő családokat segítette. – A gyermeknevelés tele van nehézségekkel, veszélyekkel és egy egészséges gyermekkel is olyan, mint a védőháló nélküli kötéltánc – fogalmazott Gelencsér Attila. – Ám egy speciális igényű gyermekkel, úgy kell a kötéltáncot járni, hogy azt érezze a család: közel a föld és nincs veszély.

Szita Károly, Kaposvár polgármestere az ünnepségen megköszönte az intézményben dolgozók áldozatos munkáját. – Szülőknek az a legfontosabb, hogy boldog és elégedett gyermekük legyen – emelte ki a városvezető. – Van akinek ez könnyebben megy, s vannak olyanok, akikért meg kell küzdeni, és az nehezebben teljesül. Önök teremtik meg ezt a boldogságot nekünk szülőknek és nagyszülőknek. Büszke vagyok önökre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában