gyorsítanak

2018.06.19. 17:21

Egyesével vizsgálják át a somogyi TOP-os pályázatokat

Egyesével vizsgálják meg a nyáron a Pénzügyminisztérium és a Magyar Államkincstár szakemberei a megvalósulás előtt álló somogyi TOP-os pályázatokat, hogyan gyorsíthatják fel a beruházások megvalósulását. Több helyen ugyanis hasonló problémákkal küzdenek a települések, erre találnának közösen megoldásokat.

Kovács Gábor

Új játékokkal és informatikai eszközökkel gazdagodott a kutasi óvoda – 19,5 millió forintot nyertek a Terület-és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében. Ez volt az első megvalósult TOP-os beruházás Somogyban, amelyet tavaly ősszel már átadtak. A legtöbb somogyi település hasonló módon igyekezett fejleszteni, mivel minden eddiginél több támogatás áramlott a megyébe, hiszen a TOP-os források megyei kerete 43,5 milliárd forint volt.

A jövő héten is átadnak új, megvalósult projekteket Somogyban, azonban egyes beruházások még késlekednek. Ennek megoldására tartottak információs napot a Vármegyeházán a Pénzügyminisztérium, a megyei államkincstár, valamint a megyei önkormányzat vezetésének részvételével. A fórumon megjelent a legtöbb somogyi település polgármestere.

– Bízom abban, hogy az új kormány megalakulásával az események felgyorsulnak, és a projektek megvalósulásában komoly előrelépést tudunk elérni – mondta Biró Norbert, a Somogy Megyei Önkormányzat elnöke a tanácskozáson. Hozzátette: 258 pályázat részesült pozitív támogatói döntésben a megyében. A pályázatok többsége előkészítési szakaszban, tervezés alatt áll, illetve a tervek jóváhagyására várnak.

Országosan két részre szakadt a mezőny, magyarázta a polgármestereknek Oláh Gábor regionális fejlesztési programokért felelős helyettes államtitkár. Egy projektek már a kivitelezésen is túl vannak, de máshol valamiért még nem tudott megkezdődni a közbeszerzési eljárás. Pedig a finanszírozási rendszert úgy alakították át, hogy anyagi akadálya ne legyen a megvalósításnak, mert a településeknek a teljes támogatási összeg a rendelkezésükre áll az államkincstári számlákon.

– Annak érdekében, hogy az uniós forrásból országosan elnyert 1300 milliárd forint minél hamarabb beépüljön a gazdaságba, mindent az első és második körben kipályáztattunk – mondta Oláh Gábor. – Ebből következik, hogy országos szinten a mintegy 6000 projekt ugyanazokkal a problémákkal szembesül. Ilyen az építőipari alapanyagok és szolgáltatások árának emelkedése. Ez a korábbi tervekhez képest a támogatás növelését indokolná.

Az államtitkár-helyettes szerint Somogyban egyedi megoldásokat kell találni, ezért azt kérte, hogy a Magyar Államkincstár és a Pénzügyminisztérium munkatársai egyesével nézzenek át valamennyi projektet, és vizsgálják meg, miért nem tudnak előrehaladni. Hozzátette: partnerek abban, hogy a műszaki tartalom áttervezésével lehessen korrigálni az eredeti szerződésben rögzített feltételeket, ha szükséges. Az is megoldható, hogy a megyei közgyűléssel közösen egy pontosított, új pályázati igénnyel lépjen fel a település. Ugyanis közös érdek, hogy minél előbb, legkésőbb jövő ősszel megvalósuljanak a fejlesztések.

Oláh Gábor hangsúlyozta: országosan jól áll a TOP előrehaladása, és az EU által kért indikátorokat, vagyis teljesítési mutatókat hozni fogják, ezért értelmetlenül nem hajszolják bele a somogyi projekteket teljesítménykényszerbe. Vagyis lesz idejük a nyáron közösen átvizsgálni a beruházásokat.

A tanácskozáson Tapsonyi Tünde, a Magyar Államkincstár megyei igazgatóságának vezetője elmondta: a pályázatokra vonatkozóan 290 hatályos támogatási szerződés van a megyében, 27 megkötése pedig még folyik. Csak a támogatási szerződéseik módosítására 1200-1300 kérelmet adtak be az önkormányzatok, ami nagy terhet ró az intézményrendszerre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában