online shopping

2018.07.18. 17:55

Egyre vonzóbb a fotelből vásárolni

Egy friss felmérés szerint a hazai webáruházak többségének nőtt a forgalma tavaly. A lapunk által megkérdezettek úgy vélik, hogy sok időt és többször pénzt is megtakaríthatnak már, ha az interneten keresztül vásárolnak, ezért is egyre vonzóbb otthonról rendelni.

Gyeszát Zsolt

– Többször is vásárolok webáruházból, leggyakrabban könyveket szoktam beszerezni az internetről – mondta el lapunknak Patak Gyöngyvér szennai családanya. – De játékot is vettem online a gyerekeknek az utóbbi időben. Az elektronikai cikkeknél több esetben is azt tapasztaltam, hogy kedvezőbbek az árak a webáruházakban, ezért a televíziót és a hűtőt is az interneten keresztül rendeltük. Amellett, hogy kényelmes otthonról vásárolni, az időmegtakarítást is fontosnak tartom. Alapvetően a bankkártyás fizetést részesítem előnyben, ha online vásárolok.

– Igazán negatív tapasztalom nem volt még az internetes vásárlás kapcsán, de előfordult már, hogy vissza kellett cseréltetnem terméket – vélekedett az igali Attila. – Ennek ellenére egyre többször vásárolok már hazai webáruházból, alkalmanként pedig külföldről. Legutóbb egy kávéfőzőt vettem. Igyekszem odafigyelni mások értékelésére és véleményére, hogy megbízható boltból rendeljek. A garancia a legfontosabb kikötés számomra vásárláskor.

A hazai webáruházak több mint kétharmada könyvelt el forgalomnövekedést az elmúlt évben – derült ki a WebShop Experts és a ShopRenter friss Nagy Webáruház Felmérésének eredményéből. A felmérés 894 hazai webáruház válasza alapján készült – ismertette a minap a Kosárérték.hu. Eszerint az interneten legjobban értékesíthető termékek listájának első három helyét a háztartási és vegyi áruk, a kozmetikai termékek és a gyógyszerek, vitaminok foglalták el.

– Valamelyest a mi forgalmunk is nőtt tavaly, kedvező volt az elmúlt év – mondta el lapunknak a kaposvári Maráz Ferenc, akinek cége és webáruháza főként háztartási cikkekkel foglalkozik. – Sok előnye van az internetes rendelésnek, kényelmesen, akár a karosszékből is intézhető. Persze, hátránya is lehet, hisz nem tudjuk megtekinteni és megfogni a terméket.

Maráz Ferenc hozzátette: a kertészeti eszközökre volt a legnagyobb kereslet, sokan rendeltek az interneten keresztül például virágcserepeket, kaspókat az utóbbi időben.

Legtöbbször utánvéttel fizetünk

A hazai online áruházak részvételével készült felmérésből az is kiderült, hogy a legelterjedtebb fizetési mód továbbra is az utánvét, ám a webáruházak mintegy 53 százalékánál már bankkártyával is lehet fizetni. Ám három éve még csak a webáruházak 36 százaléka biztosította ezt a fizetési lehetőséget. A szállítási módok közül még mindig a házhozszállítás vezet.

– A legtöbben ragaszkodnak az utánvéttel történő fizetéshez – jegyezte meg Maráz Ferenc. Mint lapunknak elmondta, már azt is tapasztalják, hogy idősebbek is egyre inkább rendelnek online.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában