egység

2018.04.22. 17:51

Együtt a család a Föld Napján

Családi vetélkedővel és ásványokról szóló előadással készült a Rippl-Rónai Megyei Múzeum a Föld Napjára.

Koszorus Rita

A desedai Fekete István látogatóközpontba várták a környezetvédelemre érzékeny családokat. A zöld szemléletű délutánt egy érdekes ásványokról szóló előadás nyitotta meg az emeleti teremben, ahol Gotthárd Gréta, a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeum muzeológusa avatta be az érdeklődőket a tudományág rejtelmeibe. Az érdeklődők azt is megtudhatták, milyen feltételek mellett lehet ásványt gyűjteni. De arra is fény derült, hogy a megyében úgynevezett mikro ásványok is fellelhetőek. – A gyepvasérc telepekbe különböző ilyen mangán tartalmú ásványok vannak – mondta a szakember. – Ilyen vivianit is.

Ezután a földszinten vehették át a feladatlapokat a résztvevő kicsik és felnőttek, amelyek alapján belevághattak a Föld napi vetélkedőbe. Különböző állomásokat érintve kellett megoldani feladatokat, ezek között szerepelt például a gyógynövény felismerés is. De a szelektív hulladékgyűjtésről szerzett tudást is elő kellett venniük a résztvevőknek, ahhoz hogy sikeresen teljesítsék a feladatokat. – Nem tűnnek nehéznek a feladatok – mondta Balázs Norbert, aki két fiával és feleségével látogatott ki a desedai látogatóközpontba. – A környezetvédelem számunkra fontos, meg ez egy jó családi program.

– Egy iskoláskorú gyereknek ez kifejezetten jó program – mondta Balázsné Polgár Csilla – Kérdések alapján itt össze kell szedni a gondolatait, ez egy jó dolog.

A gyerekek izgatottan vetették bele magukat a feladatokba, s igyekeztek maguk megoldani azokat. A gyógynövény felismerés könnyen ment, de a szelektálás sem volt ismeretlen Benedek és Gergő számára. Az ásványok pedig egyenesen elvarázsolták őket, főként a kristályokról most megismert új információk nyűgözték le őket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában