Felejtés

2017.09.23. 14:00

Elhagyott autók Kaposvár parkolóiban

Kaposvár különböző részein – ahol még a parkolás is ingyenes – elhagyott autók szolgálnak az elmúlás sajátos emlékeiként. Pár hete küldött olvasónk képet egy elfeledett gépjárműről, és hamar kiderült: nem az egyetlent találta meg.

Barkóczy László

Különösen Kaposvár lakótelepein találkozhatunk olyan autókkal, melyeket gazdájuk ilyen-olyan okkal sorsára hagyott. Az egykor hasznos gépjárművek mára legtöbbször romos, esetleg részben széthordott állapotban várják sorsuk jobbra fordulását. Az elfeledettségről – az olykor gyalázatos műszaki állapoton túl – gyakran csak a gaz zabolátlan burjánzása, illetve a kerekek köré felgyülemlett sár árulkodik. Bosszúság ez a sors mindenkinek: vélhetően a tulajdonos is szívesebben fektetné pénzét valami értékállóbb, biztosabban jövedelmező dologba. De a többi autós számára sem kellemes, ha munkából megfáradtan hazaérve, nem talál magának parkolóhelyet, mert az erre a célra kialakított terület már inkább különböző bontószökevények gyűjtőhelye.

Hogy pontosabb képet kaphassunk ezen járművek sorsáról, megkérdeztük Kis Szabolcsot, a Kaposvári Közterület-felügyelet vezetőjét, milyen végzet, esetleg további hosszú agónia vár a az elhagyott autókra.

 

- A sorsára hagyott autókkal szembeni intézkedési lehetőségeket törvényi és rendeleti szinten is szigorúan szabályozzák. Ezek határozzák meg azokat az intézkedési lehetőségeket, amelyeket az ilyen gépjárművek tulajdonosaival szemben alkalmazhatunk. Ha egy gépjármű rendszám nélkül, huzamosabb ideig áll egy helyen, és ezt észleljük, akkor egy értesítést hagyunk rajt, melyben tudatjuk a tulajdonossal, hogy tíz napja van elszállítani az autóját. Ha ez nem történik meg, akkor elszállíttatjuk, ám még ekkor is fél évig – ha minden felmerülő költséget, illetve az akár 50.000 Ft-ra rugó helyszíni bírságot is megfizeti a tulajdonos – visszaszerezhető a jármű. Ha senki nem jelentkezik érte a határidő után sem, akkor állapottól függően elárverezzük, vagy elbontatjuk az autót. – mondta el a felügyelet vezetője.

- Érvényes műszaki vizsgával nem, de rendszámmal rendelkező autóknál már más az eljárás. Ebben az esetben a járművet nem szállíthatjuk el, ugyanakkor észlelve a folyamatos egy helyben parkolást, kezdeményezzük a közterület bérleti szerződés megkötését. Ez maximum 30 napra köthető. Ha a tulajdonos nem él ezzel a lehetőséggel, vagy nem reagál, akkor eljárást indítunk ellene a közösségi együttélés alapvető szabályainak megsértése miatt. Ennek a büntetési tétele magánszemélyek esetén 200.000, cégek, jogi személyek esetében akár kétmillió Forint is lehet. – magyarázta Kis Szabolcs.

Tehát igazán azok nyugodhatnak meg, akiknek kocsijukon van műszaki, vagy külföldi rendszámos az autójuk, hisz utóbbi esetben a valódi tulajdonos felderítése nehézkes. Azok pedig, akik nehezebben tudnak a lessan bomló autók miatt parkolni, adjon reményt: van megoldás, még ha nem is azonnali.

Ha Ön is látott ilyen autót, küldje el a jármű fényképét a [email protected] címre! Gyűjtsük össze legalább virtuálisan az összes romot!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában