Pálinkafőzés

2017.09.22. 10:03

Elhunytak adataival is visszaéltek, hogy kevesebb adót fizessenek

Megérett a gyümölcs, kezdődik az ősz: itt az ideje a pálinkafőzésnek. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy tartsuk be a magán- és bérfőzés szabályait.

Sonline

A művelet megkezdése előtt már párlat adójegyet kell igényelnie annak, aki pálinkát akar házilag készíteni. Ezt az teheti meg, aki az önkormányzatnál bejelentette, hogy rendelkezik desztilláló berendezéssel. Az adójegyhez csak az ellenérték befizetése után lehet hozzájutni.

A párlat adójegy az egy liter magánfőzött nedű után a 700 forint jövedéki adó megfizetését, illetve az egy liter pálinka eredetét igazolja. Első alkalommal minimum öt, éves viszonylatban maximum 86 párlat adójegyet lehet igényelni.

Bérfőzetésre is van lehetőség, ilyenkor nyilatkozni kell arról, hogy az adott évben az egy háztartásban élő bérfőzetővel együttesen mekkora mennyiségű párlatot állított elő az adózó, illetve arról is, hogy egyikük sem állít elő párlatot magánfőzés keretében.

Annyit főzetünk az tüzes vízből, amennyit csak szeretnénk, ám 43 hektoliterfokban mennyiségig 1670 forint, míg az e feletti mennyiségre 3330 forint a jövedéki adó.

A NAV Somogy Megyei Adó- és Vámigazgatóságának munkatársai folyamatosan ellenőrzik a megyében található szeszfőzdéket. A pénzügyőrök több esetben szembesültek azzal, hogy 43 hektoliterfokot meghaladó előállítás, és az ezzel járó magasabb adó megfizetésének elkerülése miatt elhunyt személyek adataival éltek vissza a bérfőzetők.

Fotónk illusztráció!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában