Magyar Ápolók Napja

2018.02.23. 19:16

Elismerték az ápolók munkáját

A Magyar Ápolók Napját ünnepelte a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Somogy Megyei Területi Szervezete. A hagyományos ünnepségen a legkiemelkedőbb szakdolgozókat díjjal jutalmazták.

Koszorus Rita [email protected]

Kossuth Zsuzsanna Magyarország első főápolónője volt. Születésének 201-ik évfordulóján tartották pénteken a Magyar Ápolók Napját az inkubátorházban, ahol ahol megemlékeznek az egészségügyi szakdolgozók áldozatos munkájáról. Tíz somogyi egészségügyi szakdolgozó kapott elismerést a MESZK Somogy Megyei Területi Szervezetétől.

Az ünnepségen Hirdl Henrietta, a MESZK alapellátási alelnöke a szakemberek megbecsülésének fontosságáról beszélt. – Kiemelt kormányzati célkitűzés, hogy megerősödjön az alapellátás – mondta a Somogy megyei ünnepségen az alelnök. – Ez természetesen a szakdolgozók aktív bevonása nélkül nem valósulhat meg. Éppen ezért nagyon fontos az alapellátásban dolgozókra vonatkozó életpályamodell kialakítása, valamint egy kiszámítható előmeneteli, valamint illetményrendszerre volna szükség. Így lehet vonzóvá tenni az szakmát a fiatalok számára.

A Magyar Ápolók Napja alkalmából tartott ünnepségen Moizs Mariann, a Kaposi Mór Oktató Kórház főigazgatója az ápolók fontosságáról beszélt. – Sem a kórházi, sem az egészségügyi ellátás nem képzelhető el szakdolgozó kollégák nélkül – mondta a főigazgató. – Nagyon jó lenne sok év után eljutni odáig, hogy kimondjuk mi orvosok, a team munka alapja az, hogy mennyi és milyen tudású szakdolgozó van.

Az ünnepségen Huszti Gábor, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket. – Önök a társadalmunkban egy olyan réteget alkotnak, akik mindent megtesznek azért, hogy a mi hibánkból valami olyat alkossanak, ami erénnyé válik – fogalmazott az alelnök. – Azt gondolom: a törődés a betegeknek többet jelent időnként mint a gyógyszer és köszönjük, hogy mellettünk állnak.

Gelencsér Attila országgyűlési képviselő a kaposváriak nevében köszönte meg az ápolók munkáját.

A dolgozók jobb megbecsülése a cél

Szabó Gyuláné, a MESZK megyei elnöke kérdésünkre elmondta: nagy előrelépések történtek az ágazatban. – Komoly változásokon ment át az egészségügyi szakképzés és felsőoktatás – mondta a megyei vezető. – Előbbiben átalakított tematikák, kompetenciák, de komoly ösztönzőrendszer van az iskolák mögött. A felsőoktatásban pedig bevezették a kiterjesztett képzési rendszert. Ez azt jelenti, hogy a főiskolai végzettségűek kompetenciát kapnak más tevékenységek végzésére is. Így nem biztos, hogy bizonyos tevékenységeket az orvosoknak kell hogy végezniük, mert a magas szintű szaktudással rendelkező szakdolgozók is el tudják látni.

További béremelés várható az ágazatban, hiszen azon túl, hogy januárban 8 százalékkal nőtt az egészségügyi dolgozók fizetése, jövő novemberben ugyanekkora emelés várható, erről állapodtak a szakmai szervezetek a kormánnyal. Az idei emelés Szabó Gyuláné szerint jó irány, de ezen tovább kell lépni.

Elismerést vehetett át

Kaposvár:

  • Berta Ildikó Magdolna
  • Dubovay Gézáné
  • Patakiné Szilágyi Szilvia
  • Farkas Noémi
  • Marcali:

  • Alaitner Attiláné
  • Mihalicz Ágnes
  • Nagyatád:

  • Mayerné Tóth Ildikó
  • Ruzsáné Vida Anikó
  • Siófok:

  • Gulyásné Szalavári Erika
  • Radnainé Kelemen Noémi Erika
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában