megyei közgyűlés

2018.03.20. 17:30

Elkészült Somogy klímastratégiája

Elfogadta a megyei közgyűlés Somogy klímastratégiáját. Ebben a formában elsőként a megyék között nálunk tesznek intézkedéseket a klímaváltozás káros hatásai ellen. Ez magában foglalja a károsanyag kibocsátások mérséklését éppúgy, mint az alkalmazkodást az elkerülhetetlen változásokhoz.

Kovács Gábor, [email protected]

A Somogy Megyei Közgyűlés előtt megyénk klímastratégiáját a balatonfenyvesi Varga György, az MTA Csillagászati és Földtudományos Kutatóközpontjának főmunkatársa ismertette. Bemutatta azon felmérések eredményét, amelyekből kiderült: a somogyiak az országos átlagnál jobban tudatában vannak, hogy érinti őket a klímaváltozás, ám ehhez alkalmazkodni csak korlátozottan képesek. Az idősödő lakosságú, aprófalvas vidékeken ugyan kevesebb káros üvegházhatású gázt bocsátanak ki, de az ott élők érzékenyebbek a hőhatásokra.

Varga György hangsúlyozta: egyértelműen és egyre gyorsuló ütemben melegszik az éghajlat, és ezzel együtt az időjárás szélsőséges, extrém jelenségekkel terhelt. Régiónkban az aszályos nyarak mellett a hirtelen lezúduló, villámárvizeket okozó csapadékok éppúgy jelen vannak, mint a kevés hó télen, és a hirtelen betörő mínuszok. Ha globálisan nézzük: a sarkokon olvad a jégtakaró, emiatt a ciklonok összevissza mozognak, ez pedig a Kárpát-medence időjárását is meghatározza.

A megyei klímastratégia számba vette Somogy azon értékeit, amelyek veszélyeztetettek. Varga György szerint három dolgot tehetünk: korlátozni kell az üvegházhatású gázok kibocsátását, alkalmazkodni az elkerülhetetlenhez, és formálni az emberek szemléletét. Mivel megyénkben kevés a nagyipari üzem, kevesebb a károsanyag kibocsátás, sőt Somogy erdőterületei a kibocsátott gázok egyötödét képesek elnyelni. Azonban a mezőgazdaságot és a lakosságot sújtó hőstressz, a termőtalaj pusztulása, vagy a balatoni magaspartot ostromló szelek mind veszélyt jelentenek. A megyei klímastratégia javaslatot tesz arra, hogy megyei klímavédelmi hálózatot hozzanak létre, amely mindenki számára hozzáférhető tudásbázist jelent. Ezáltal könnyebben juthatnak hozzá pályázati forrásokhoz is a védekezésben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában