rajzás

2018.09.21. 11:30

Elkezdődött az őszi kullancsszezon megyénkben is

Megkezdődött a kullancsok őszi rajzása is. Fokozottan veszélyes területnek számít Vas, Zala, Somogy, Győr-Moson-Sopron és Nógrád megye, a Balaton-felvidék, valamint Budapest és annak agglomerációja.

Góz Lilla

– Optimális az idő, a közeledő csapadékos időszak és a 25 fok körüli hőmérséklet – mondta el Kapiller Zoltán. A Magyar Kullancsszövetség elnöke hozzátette: a Lyme-kór családból két újabb kórokozó jelent Somogyban is. A Lyme- kor ellen nincs védőoltás, a kirándulók csak a kullancs által terjesztett vírusos agyvelő–és agyhártyagyulladás ellen tudnak vakcinát beadatni.

– Csak a szakszerű eltávolítás segíthet, amelyet a gyógyszertárakban kapható kullancskanállal végezzük. Ez nem szorítja meg a vérszívó nyakát, így nem távozik fertőző nyál belőle – jegyezte meg Kapiller Zoltán.

– Az állatok számára létezik Lyme-kór elleni védőoltás, és számos kullancsriasztó készítmény is elérhető. Az oltás viszont csak három törzs ellen ad védettséget, ezért mindenképpen szükséges kiegészítésként cseppeket, nyakörvet és gyógyszert alkalmazni a megelőzés érdekében – javasolta a Magyar Kullancsszövetség elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában