Fejlődés

2017.08.20. 12:59

Elmarad a bevásárlóturizmus, de élénkül a gazdaság

Megélénkült a határforgalom a barcsi határátkelőn, míg Berzencén és Gyékényesen visszaesni látszik. Kivéve a tehervonatok forgalmát a gyékényesi vonalon, amely majdnem 60 százalékkal nőtt. Ez az élénkülő gazdasági kapcsolatokat jelzi hazánk és Horvátország között, de nyoma sincs a régi bevásárlóturizmusnak.

Kovács Gábor

Az idén a somogyi átkelőhelyek határforgalma eltérő mértékben változott a korábbi évekhez képest. Amíg a barcsi közúti határátkelőhelyen 18 százalékkal emelkedett a határt átlépő személyek, 25 százalékkal a járművek száma, addig a berzencei közúti határátkelőhelyen 2 százalékkal, a gyékényesi vasúti határátkelőhelyen 8 százalékkal alacsonyabb személyforgalom mellett 12 százalékkal nőtt a gépjármű, és 58 százalékkal a vasúti jármű forgalom. Utóbbi a teherforgalom emelkedésének eredményeként jelentkezett.

Az adatokat a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság bocsátotta a rendelkezésünkre. Hozzátették: a személyforgalom vonatkozásában a közúti átkelőhelyeken az idegenforgalmi szezonban főként a hétvégi forgalom erősödött, míg a teherforgalom a hétvégi kamionstop miatt hétköznapokon volt erősebb. Az április 7-én bevezetett, majd május 10-től felfüggesztett szisztematikus ellenőrzés az átléptetések időszükségletét növelte. Ennek keretében állampolgárságtól függetlenül mindenkit rögzítettek a határellenőrző és regisztrációs rendszerben. Olyankor a határátkelőhelyen a szabad mozgás uniós jogával rendelkező személynek sincs lehetősége ellenőrzés nélkül a határt átlépnie.

Nincs nagy horvát turistatömeg Barcson, inkább járulékos jellegű a tartózkodásuk, mert a barcsi fürdőnek még mindig nagy horvát forgalma van, ők vásárolnak vagy járnak étterembe a határmenti városban.

– Az ma már ritka, hogy valaki csak bevásárolni jön át a határon, ellentétben a húsz évvel ezelőtti viszonyokkal, amikor Barcs egy 130 ezres nagyváros kereskedelmi forgalmát bonyolította le – emlékezett Kocsis Tibor, a Somogy Megyei Vállalkozói Központ barcsi irodavezetője. – Akkor mindent Barcson szereztek be a déli szomszédaink, ma azonban már ugyanolyan áruválaszték van Horvátországban, mint Magyarországon. Az árak vegyesek: van ami nálunk, és van ami náluk olcsóbb, de nem lehet olyan terméket találni, amelyből nagy mennyiségben érdemes lenne a határon túl bevásárolni. Kis léptékben még előfordul a bevásárlóturizmus, de már vége azoknak az időknek, amikor tömött autók álltak a határon. A gazdasági kapcsolatok azonban élénkülnek a két ország között, van egy horvát-magyar uniós program, amely a vállalkozóknak olyan fejlesztéseket biztosít, amely előnyös mindkét félnek. Erre nagy érdeklődés mutatkozik Barcson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában