Szigorú előírások

2017.07.20. 07:00

Embereket permetezett le a repülő Inámpusztán?

Permetezőszert szórhatott Inámpusztára egy repülőgép, állítják helybeliek, akik azóta aggódnak, hogy nem került-e veszélybe az egészségük. Kétyi József fordult a szerkesztőségünkhöz, aki látta a történteket, és megpróbált a végére járni.

Kovács Gábor

 

– Este hat óra tájban érkezett a repülőgép, hármat fordult a település felett, abszolút mértanilag, vagyis hatszor zúgott el felettünk – mondta a férfi, aki nem állandó lakos Inámpusztán, de megvette a szülői házát, és sokat tartózkodik ott. – Olyan alacsonyan repült, hogy ha épület vagy fa került volna az útjába, megkotorta volna a kéményeket, súrolta volna a legmagasabb ágakat. Utána permetszagot éreztünk, a szomszédaim is. Úgy gondolom, hogy a légi manőver közlekedésbiztonsági szempontból is veszélyes volt, és nem tudjuk, vannak-e közegészségügyi veszélyei. Voltam az igali rendőrségen, ott azt mondják, hogy valószínűleg csak úgy tudott megfordulni a levegőben, de szerintem egy veszélyes anyagot szállító gép ne lakott terület felett forduljon meg, hanem oldja meg a mezőgazdasági területnél. Attól félünk, hogy kaptunk a permetből. Elképzelhető, hogy nem zárta le időben a tartályt, vagy eleve csöpögött. Nem állítom, hogy ez életveszély, de nem tudjuk, hogy a zöldségeinkhez, gyümölcseinkhez hozzányúlhatunk-e. Jártam az ÁNTSZ-nél, a Talaj és Növényvédelmi Főosztályhoz irányítottak, de oda nem mentem el, mert szerintem nem az a fő baj, hogy a növényeinket lepermetezték, hanem mi emberek fogyaszthatjuk-e ezeket. Semmit nem tudunk arról, honnan jött a repülőgép. Inámpuszta mellett hatalmas szántóterületek vannak, főként gabona, napraforgó, kukorica. A településen mintegy százan laknak, gyerekek, idősek.

A kép csak illusztráció!

Nem értesült a problémáról Kovács Ernő, Gölle polgármestere, ahová Inámpuszta is tartozik. Eddig nem érkezett bejelentés az önkormányzathoz. Hozzátette: ha légi permetezés folyik, azt be kell jelenteni az illetékes szakhatóságnál. Ez nem gyakori a környéken, mert a helyi gazdák általában földi gépekkel megoldják a növényvédelmet. Tudomása szerint most a napraforgó második gombakezelése, és a kukoricabogár elleni védekezés zajlik.

Megkerestünk egy helyi gazdát, aki értetlenül áll az eset előtt, mert elmondása szerint a környékbeli, sőt a távolabbi tolnai gazdálkodók és agrárcégek is földi, úgynevezett saját hidas gépekkel permeteznek. A légi kezelésekről terveket kell leadni a hatóságoknak, de ilyenekről nem tudnak.

A légi növényvédelem jelentős szigorításon esett át az elmúlt években, hangsúlyozta Tóth István, kaposvári növényvédelmi szakmérnök, a növényorvosi kamara elnökségi tagja.

– Szigorú előírás, hogy légi permetezéskor a pilóta lakott területről csak meghatározott távolságra repülhet, embereket nem permetezhet le – mondta a szakember. – Ha a vezető hibázott, annak komoly következményei lehetnek. A kezeléssel kapcsolatos adatokat azonban csak a hatóságnak kötelesek átadni a gazdák, a repülési naplót, a táblatörzskönyvet. Egy rovarölő szer az emberre is veszélyes lehet, de egy gombaölő szer sem veszélytelen. Ha például zöldségre-gyümölcsre jut, ha nem is éri el az egészségre veszélyes határértéket, mi van akkor, ha egy terhes hölgy vagy egy kisgyermek fogyasztja? A fő szabály az, hogy kezelésre nem szánt területre nem juthat olyan kémiai anyag, ami emberre veszélyt jelenthet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában