Kultúra

2017.08.16. 18:13

Érzéki élmények a Kaposfesten

Szinte minden érzékre hatással van a Kaposfest, hiszen a rendezvénysorozat nem csak zenei csemegékkel, de testet és lelket frissítő italokkal is várta a vendégeket. Tóth Sándor, barista és kávé bajnok különleges kávékkal kényeztette az érdeklődőket.

Koszorus Rita

Ebéd után nem sokkal hosszú sor kígyózik az Eleven Kultúrbisztró pultjánál, amely mögött Tóth Sándor nagy szakértelemmel kezeli a kávégépet. A rendkívül aktív és újító kávés Kaposváron sem hazudtolta meg magát, hiszen egy igazán különleges etiópai fajtából főzte az italokat. – Arra gondoltam, hogy az idei évben visszatérünk a gyökerekhez, ezért egy őshonos arabica kávét választottam – mondta Tóth Sándor. – Ez egy abszolút őskávé, amelynek egy változatát pörköltük meg különböző profilokkal és választottuk ki azt, amely szerintünk végtelenül izgalmas. Filozófiájában jól illeszkedik a fesztiválhoz.

Elsősorban eszpresszó és filterkávé került a csészékbe, de tejes italokat is rendeltek a betérők.

S, ha a különleges, majd ötezer kilométerről érkező kávé nem lenne elég, az isteni italokat készítő gép sem egy mindennapi masina. – Ez a világon az egyetlen eszpresszó gép, amely kizárólag ólommentes fémötvözeteket alkalmaz – árulta el a kulisszatitkokat kérdésünkre a szekszárdi barista. – Emellett nagyon hőstabil, a hőmérsékletet nagyon precízen tudja produkálni. A vízhozam szabályozható, vagyis be tudom állítani, hogy egy eszpresszónál a víz mikor milyen intenzíven áramoljon az őrleményre. Sok ilyen rejtett képessége van, ami lehetőséget teremt ahhoz, hogy tökéletes kávét készítsünk.

A kávékóstoló azért került a Kaposfest a programjába, mert a szervezők és Tóth Sándor a kávéházi kultúrát is szerették volna behozni a fesztiválra. – Mindenkinek megvan a maga története, hogy milyen kávét iszik, mikor és hogyan – osztotta meg véleményét Tóth Sándor. – Egyszer olvastam egy statisztikát, amely alapján a magyar felnőtt lakosság 87 százaléka fogyaszt kávét.

A bajnok barista hozzátette: egy jó alternatívát kínál a fekete frissítő italt kedvelőknek. – Így túlléphetünk azon, hogy alapvetően a kávé keserű és fekete, mert a kávé tud lenni más is.

Az esti koncerten Mozart, Schumann és Schönberg szerzeményei csendültek fel a Szivárvány Kultúrpalotában. A kulturális kalandorok pedig Bősze Ádám zenei stand-up előadásán szórakozhattak a Corner étteremben. A hagyományos szórakozás hívei pedig a Kapos Hotel teraszát belengő cigányzenére élvezhették az augusztusi esté, amelyet ifjabb Sárközy Lajos és zenekara szolgáltatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában