Élen Európában

2017.10.02. 17:30

Az erdő érték, de felelősség is

Magyarország Európában élen jár az erdőpedagógiában. Ennek jegyében nyitották meg hétfőn Kaposváron az Erdők Háza Látogatóközpontot, amelynek avatása a XXI. Erdők Hete rendezvénysorozat nyitánya volt. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter adta át a létesítményt. 

K. G.

Helyi léptékben a magyar vidék megélhetésének forrása az erdő, az állami erdőgazdaságok tízezer embert foglalkoztatnak, hangzott el az Erdők Háza Látogatóközpont megnyitóján Kaposváron. Ezzel vette kezdetét a XXI. Erdők Hete rendezvénysorozat, melynek során október 2-a és 8-a között 100 helyszínen 200 programmal várják az érdeklődőket az állami és magánerdészetekben, erdei iskolákban. Az erdei iskolákban évente 75 ezer gyermeket fogadnak országszerte.

– Erdeink értékei felbecsülhetetlenek, de nemcsak az előnyeit élvezzük, hanem felelősséggel is tartozunk értük – mondta avatóbeszédében Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter. – Fontos a környezettudatos szemlélet erősítése. Ezért tölt el örömmel, hogy a SEFAG Zrt. 2013 és 2016 között összesen 1,75 milliárd forint ökoturisztikai fejlesztést valósított meg. Az Erdők Háza Látogatóközponttal Kaposvár és Somogy újabb értékkel gazdagodott, amely országosan is kiemelkedő jelentőségű.

A minisztérium friss közvélemény kutatása szerint a magyarok környezettudatosnak vallják magukat, szívükön viselik az erdeink sorsát, ugyanakkor keveset tudnak, hibás ismereteik vannak az erdőről. A válaszadók csupán 15 százaléka kirándul évente legalább egyszer az erdőben, ugyanakkor a 90 százalékuknak van véleménye az erdőről és az erdészekről. Érdemes tehát tenni azért, hogy az erdőlátogatók számát megtöbbszörözzék.

A korszerű, interaktív létesítmény 120 millió forintból

– Cégünk a megyében 2010 óta kétmilliárd forint közjóléti fejlesztést valósított meg pályázatból, saját tőkéből és tulajdonosi támogatásból – mondta Barkóczi István, a SEFAG Zrt. vezérigazgatója. – Ezt a hosszú idő óta stabil és nyereséges gazdálkodásunk tette lehetővé. Fenntartunk arborétumot, parkerdőket, autós pihenőket, erdei iskolát és ökoturisztikai központot, csillagparkot, kisvasutat és most már az Erdők Házát is. A napokban a Zselici Csillagparknál kerékpárutat, a Desedánál lombkorona sétányt adunk át. Jövőre a ropolyi völgy és a desedai parkerdő attrakcióit fejlesztjük, és a Balatonnál hozunk lére új létesítményeket.

Az Erdők Hete mára védjegy lett, a programsorozat küldetése a szakszerű erdőkezelés hasznosságára irányítani a figyelmet, fűzte hozzá Zambó Péter, az Országos Erdészeti Egyesület elnöke.

Újabb beruházások várhatók a Desedánál

Újabb beruházások lesznek a Desedánál, ezeket a város nem önállóan, hanem a SEFAG Zrt.-vel közösen határozta meg, de mindenkit szolgálnak majd, mondta ünnepi beszédében Kaposvár polgármestere, Szita Károly. Arra is utalt, hogy a város távhő fejlesztésének érdekében a céggel közös vállalkozást is terveznek. Biró Norbert, a Somogy Megyei Közgyűlés elnöke hozzátette: az Erdők Háza kedvet csinál majd a kiránduláshoz, az erdőjáráshoz és a páratlan somogyi környezet megismeréséhez. A létesítmény avatásán adták át a Magyarország erdészeti tájai című kétkötetes szakkönyvet, melyet a földművelésügyi tárca támogatásával a NÉBIH jelentett meg. Az összefoglaló munkát Fazekas Sándor miniszter alapműnek nevezte, amely konkrét képet ad az erdőgazdálkodás jelenéről, erdeink állapotáról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában